12.3.18

Η... δεξαμενή που θέλει να γίνει αυτοδιοικητικό ποτάμι...

Από αριστερά: Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης,Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος ΚαρδίτσαςΤη στιγμή που οι συνθέσεις και οι συνεργασίες για την ώθηση νέων δυνάμεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το...
ζητούμενο -στο πλαίσιο και της ειλημμένης κυβερνητικής απόφασης για θέσπιση της απλής αναλογικής-, ένα νέο εγχείρημα ξεπροβάλλει με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού πόλου.

Πρωτεργάτες, τρεις δήμαρχοι με διαφορετική πολιτική αφετηρία, αλλά με «σημείο συνάντησης» την ανάγκη υπέρβασης των κομματικών στεγανών, ώστε να απαντηθούν οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση στο προσεχές μέλλον.

Ο λόγος για τους δημάρχους Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, ανένταχτο αριστερό που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τον πρώτο «πράσινο» δήμαρχο στην Ελλάδα ο οποίος κέρδισε τις εκλογικές διαδικασίες του 2014 αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και έχοντας –εκτός από τους Οικολόγους Πράσινους– και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο, έναν αιρετό με μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Επιδιώκουν να συσπειρώσουν ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο -αρχικά- το άνοιγμα ενός συγκροτημένου διαλόγου για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, που να καταλήξει σε θέσεις-απαντήσεις των προκλήσεων που θα εμφανιστούν στη «μετά μνημόνιο» εποχή, αλλά και έναν πόλο που θα διεκδικεί αλλαγές σε διαφορετικό πλαίσιο από τα υφιστάμενα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα.

Ζητήματα, εν ολίγοις, που υφίστανται έστω ως προβληματισμοί για πολλούς αιρετούς του προοδευτικού χώρου, τους οποίους οι τρεις δήμαρχοι θέλουν να συναντήσουν «σε μια αφετηρία για σοβαρή συζήτηση με όρους δημοκρατίας, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές», όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές.
«Δεξαμενή σκέψης» και βλέπουμε...

Αποτελεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, άραγε, «πρόπλασμα» αυτοδιοικητικής παράταξης; «Δεν πρόκειται για μια κίνηση που παίρνει άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά», διευκρινίζουν κύκλοι της δημοτικής αρχής Λάρισας, σημειώνοντας, εν πάση περιπτώσει, ότι «είναι νωρίς για κάτι τέτοιο».

Μια αυτοδιοικητική «δεξαμενή σκέψης» είναι ο ορισμός με τον οποίο συμφωνούν για την περιγραφή του εγχειρήματος, το οποίο «ανταποκρίνεται σε ένα δίπολο που εμφανίζεται διεθνώς, μεταξύ συντήρησης και προόδου. Οσοι ανήκουν στον προοδευτικό πόλο οφείλουν να αφήσουν τις οξύτατες φωνές αυτή την εποχή και να συμπορευτούν σε έναν πόλο αλλαγής πραγμάτων», τονίζουν.

Προς το παρόν, οι τρεις δήμαρχοι επικεντρώνονται στο να μεταδώσουν το μήνυμά τους σε πανελλαδικό επίπεδο και στη συνέχεια, ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα εξετάσουν και τα περαιτέρω χαρακτηριστικά της κίνησής τους. Δεν υπάρχει ακόμα ονομασία για το νέο εγχείρημα.

Σύνθημα-κλειδί, το «Συμπαράταξη Παντού». Παραπέμπει όχι μόνο στον συνδυασμό, αλλά και στο νικηφόρο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Λαρισαίων.

Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων» συγκροτήθηκε από τη συνένωση τριών άλλων δημοτικών κινήσεων: «Ενωτική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), «Λαρισαίων Πόλις» (ΠΑΣΟΚ), «Πράσινη Πόλη» (Οικολόγοι Πράσινοι).

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» αναδείχθηκε με εκλογικές διαδικασίες, μέσα από ένα σώμα 500 εκλεκτόρων (οι 150 εκ των οποίων ήταν ανένταχτοι, κοινής αποδοχής των τριών παρατάξεων).

«Η συγκρότηση μιας παράταξης "από τα κάτω" κουβεντιάζεται εδώ και καιρό και έχει διαμορφώσει μια δυναμική και στην υπόλοιπη Αυτοδιοίκηση», αναφέρουν κύκλοι του Δήμου Λαρισαίων.

Δείχνουν άραγε οι τρεις δήμαρχοι τον δρόμο για τις συναινέσεις που ζητά η απλή αναλογική; Ενα ξεκάθαρο «ναι» ήταν η απάντηση στο ερώτημά μας.

Εχει ήδη δοθεί το... εναρκτήριο λάκτισμα στον διάλογο που επιθυμούν να ανοίξουν οι τρεις δήμαρχοι.

Χθες, στην Κοζάνη, έγινε η δεύτερη εκδήλωση-συζήτηση, με βασικούς ομιλητές τους ίδιους. Η πρώτη στη Λάρισα (Σάββατο 3 Μαρτίου) είχε ξεκάθαρο συμβολισμό: φιλοξενήθηκε στο Χατζηγιάννειο, όπου πριν από λίγα χρόνια οι 500 εκλέκτορες ανέδειξαν τον κ. Καλογιάννη επικεφαλής της «Συμπαράταξης Λαρισαίων»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: