24.3.18

«Ακέφαλη»... Καταλονία...

Βαρκελώνη
Χωρίς ηγεσία, χωρίς κυβέρνηση και με τους ηγέτες της που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας να διώκονται από την Ισπανική δικαιοσύνη, η...
αυτόνομη περιφέρεια αναζητεί τη λύση που θα τη βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο που την οδήγησε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ένταλμα σύλληψης για τον Κάρλες Πουτζντεμόν έλαβαν οι Φινλανδικές αρχές από την Μαδρίτη. Επεισόδια μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το κατηγορητήριο εις βάρος των «δεκατριών».

Δύο ημέρες μετά την άφιξη του Κάρλες Πουτζντεμόν στην Φινλανδία, οι αρχές της χώρας έλαβαν αίτημα έκδοσης του, από την Μαδρίτη. «Έχει ενημερωθεί το γραφείο του Εισαγγελέα» και «ανταλλάσσονται οι σχετικές πληροφορίες με τις Ισπανικές αρχές», γράφει η La Vanguardia και ενώ ο «εξόριστος» Πουτζντεμόν, αναμένεται να εμφανιστεί στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Καταλανός πολιτικός έφθασε στην Φινλανδία στις 22 Μαρτίου από τη Σουηδία και σχεδίαζε να ταξιδέψει στη συνέχεια στη Δανία. Πιο πριν ήταν στην Γενεύη, όπου συμμετείχε σε δημόσιες συζητήσεις και συνέδρια για την Καταλονία.

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές στην Καταλονία και την επικράτηση των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό.

(AP Photo/Santi Palacios)

Επεισόδια και εκλογή νέου προέδρου

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες, κλιμακώνοντας την ένταση, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη για την απαγγελία κατηγοριών και ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος Καταλανών ηγετών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν και ο Ζόρντι Τουρούλ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Σήμερα, η Βουλή της Καταλονίας συνεδριάζει για την εκλογή νέου προέδρου, όμως οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μια αναβολή οδηγώντας την αυτόνομη περιφέρεια ακόμα και προκήρυξη και νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Εκτός των προαναφερόμενων προσώπων, κατηγορούμενοι είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, η πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, και οι ηγέτες αυτονομιστικών οργανώσεων Ζόρντι Κουιξάρτ και Ζόρντι Σάντσες.Επίσης, η Μάρτα Ροβίρα, γενική γραμματέας του κόμματος του Ζουνκέρας, η οποία δεν παρέστη στο δικαστήριο διότι έφυγε από τη χώρα.
Συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στη Βαρκελώνη
Συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στη Βαρκελώνη AP Photo/Gonzalo Arroyo

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης

Μετά την απαγγελία κατηγοριών, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου διέταξε τη σύλληψη και κράτηση των κατηγορούμενων πολιτικών χωρίς να έχουν δικαίωμα να πληρώσουν εγγύηση ώστε να αφεθούν ελεύθεροι εώς ότου οριστεί η δικάσιμος.

Εξ αυτών οι πέντε συνελήφθησαν αμέσως.

Ωστόσο επειδή η Μάρτα Ροβίρα πρόλαβε και έφυγε από τη χώρα με προορισμό την Ελβετία και επειδή ακόμη πέντε πολιτική (σ.σ. μαζί με τον Κάρλες Πουτζντεμόν), βρίσκονται στο εξωτερικό, εις βάρος τους εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: