30.3.18

Ο Τραμπ φεύγει...

...ο Μακρόν έρχεται;

efsyn.gr

Εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στην Συρία. Μετά την κατάληψη της Αφρίν οι...
...τουρκικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» στην Μανμπίτζ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε... αποχώρηση από την περιοχή. Την ίδια στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να ετοιμάζει κινήσεις στήριξης προς τους Κούρδους της YPG στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της SDF, της πολιτοφυλακής που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά του ISIS και δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για να βρεθεί διπλωματική λύση στη σύγκρουση των Κούρδων και τις τουρκικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν έχει δεχθεί σφοδρή κριτική στο εσωτερικό της χώρας του επειδή δεν έχει καταδικάσει με έμφαση την τουρκική επίθεση στην περιοχή. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας «Ο Εμανουέλ Μακρόν τίμησε τις θυσίες και τον καθοριστικό ρόλο της SDF στον αγώνα κατά του ISIS» και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα στηρίξει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία ώστε να αποφευχθεί μια «επιστροφή» του Ισλαμικού Κράτους.

«Ποιοι είστε εσείς;»

Η τουρκική απάντηση στις προθέσεις Μακρόν ήταν ξεκάθαρη, καθώς ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ιμπραήμ Καλίν αρνήθηκε τις όποιες διαβουλεύσεις τονίζοντας ότι «Η Τουρκία απαιτεί από τους συμμάχους της να είναι ξεκάθαρα απέναντι σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε μέσω Twitter «Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (...) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα».

Σε υψηλούς τόνους ήρθε, αργότερα, και η τοποθέτηση του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δήλωσε «Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό. Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;».

Και γαλλικά στρατεύματα;

Όμως οι δηλώσεις που άναψαν πραγματικά φωτιές δεν ήρθαν από τη γαλλική προεδρία, αλλά από τον εκπρόσωπο των Κουρδικών δυνάμεων στο Παρίσι, Καλέντ Εϊσά. Ο Εϊσά δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή, να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να πιέσει για διπλωματική λύση.

«Θα υπάρξουν ενισχύσεις για να βοηθήσουν στις επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτς και να σταματήσουν την ξένη επιθετικότητα (σσ Τουρκία)» είπε στο Reuters και πρόσθεσε «Το μήνυμά του είναι πως αυτή η ανεύθυνη δράση από τους ισλαμιστές της Άγκυρας θα σταματήσει».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Συρία. Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χθες προχώρησε σε δήλωση βόμβα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης των Αμερικανών από την περιοχή.

Την ίδια στιγμή τουρκικά μέσα, όπως η Hurriyet, αναφέρουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμφωνήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για συνεργασία των γαλλικών δυνάμεων με τις αμερικανικές.

Η Hurrieyt σημειώνει, ακόμη, ότι ο Γάλλος πρόεδρος είχε πριν από πέντε ημέρες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του για του εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Αφρίν. Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για «αβάσιμες δηλώσεις για το Αφρίν».

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία, μετά τις αντιδράσεις, αναγκάστηκε να τοποθετηθεί με ανακοίνωση για το θέμα δηλώνοντας «Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους»

Ετοιμάζει επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία η Άγκυρα

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για επιχειρήσεις στις βόρειες περιοχές της Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα, προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: