29.3.18

Δηλητηριάστηκαν στο σπίτι τους...

Νέα στοιχεία έρχονται σταδιακά στο φως για την απόπειρα δολοφονίας του...
...Ρώσου πρώην διλπού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, καθώς οι έρευνες των εγκληματολογικών συνεργειών δείχνουν ότι εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα στην πόρτα του σπιτιού τους, στο Σόλσμπερι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η υψηλότερη συγκέντρωση του επικίνδυνου χημικού στοιχείου συναντάται στο σπίτι τους και ειδικά στην είσοδο του σπιτιού.

Εκεί, δηλαδή στην κατοικία τους και γύρω από αυτήν, πλέον επικεντρώνουν τις έρευνές τους οι βρετανικές αρχές, έρευνες οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως και μήνες, ενώ σταδιακά οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής παραδίδουν το εμπορικό κέντρο στο οποίο εντοπίστηκαν αναίσθητοι οι Σκριπάλ και το κοιμητήριο του Σόλσμπερι, όπου έχει ταφεί η σύζυγος του Σκριπάλ στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Περίπου 130 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στον ίδιο νευροπαραλυτικό παράγοντα μετά τους Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική και σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς τους είναι σχεδόν απίθανο να επιβιώσουν. Ωστόσο, γιατροί και άλλοι ειδικοί ερευνούν αν η επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα άλλα προβλήματα στους κατοίκους του Σόλσμπερι.

Σύμφωνα με την ανιψιά του Σκριπάλ, Βικτόρια, από την αρχή οι γιατροί τούς έδιναν 1% πιθανότητα να τα καταφέρουν. Αλλά ακόμη και αν ζήσουν «θα είναι ανάπηροι για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Διπλωματική κρίση

Στο μεταξύ επιτείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ των δυτικών χωρών και της Ρωσίας, με 150 Ρώσους διπλωμάτες να έχουν απελαθεί από περισσότερες από 25 χώρες, οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την απόπειρα κατά του Σεργκέι Σκριπάλ.

Ωστόσο, την ώρα που το Λονδίνο ετοιμάζεται να επιβάλει και νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, όπως μεταξύ άλλων την απαγόρευση πώλησης ρωσικών ομολόγων στο Σίτι του Λονδίνου, οι απελάσεις έχουν αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις εντός των χωρών, ενώ γίνονται και οι πρώτες κρούσεις για μεσολάβηση ώστε να επιλυθεί η διπλωματική κρίση.

Επίσκεψη Μακρόν στη Μόσχα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψή του στη Ρωσία τον Μάιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Όπως είπε -και παρά το γεγονός ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες- είναι «σημαντικό να διατηρηθεί ένας ειλικρινής διάλογος με τη Μόσχα», η οποία πάντως θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Έτοιμη να διαμεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης δηλώνει και η Βιέννη, με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας -που δεν συμμετέχει στις απελάσεις- Καρίν Νέισλ να τονίζει ότι «είναι είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Όπως ανέφερε, ευκαιρία για διαμεσολάβηση θα προκύψει στις 13 Ιουνίου όταν ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Την πρόταση της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι «στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, βεβαίως, όποιος ρόλος, όποια φωνή ωθήσει τους Βρετανούς ομολόγους μας προς, ας πούμε, μια καταλληλότερη στάση σε αυτό το ζήτημα, είναι ευπρόσδεκτος».

Θεσμική σύγκρουση στα Σκόπια

Στα Σκόπια η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να απελάσει Ρώσο διπλωμάτη έγινε η αφορμή για σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Γκιόργι Ιβανόφ. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ χαρακτήρισε «βιαστική» την απόφαση, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ απάντησε ότι η απόφαση ελήφθη με μεγάλη προσοχή και κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης. Υποστήριξε ότι έγινε για δύο λόγους, έναν διεθνή, την αλληλεγγύη σε σύμαμχο χώρα, και ένα εσωτερικό, διότι ο Ρώσος διπλωμάτης που απελαύνεται με τις ενέργειές του «βγήκε έξω από τα όρια της διπλωματικής του εντολής και τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης».

Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε πως η απέλαση «δεν πρέπει να επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία», αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες «εδώ και σε όλο τον κόσμο» θα πρέπει να σέβονται την Σύμβαση της Βιέννης και τους νόμους των χωρών φιλοξενίας.

Απέλαση και στη Γεωργία

Η Γεωργία είναι μεταξύ των χωρών που απέλασαν Ρώσου διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών στην Τιφλίδα, ο Ρώσος διπλωμάτης που απελαύνεται πρέπει να εγκαταλείψει τη Γεωργία -η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα- εντός μίας εβδομάδας.

Η Γεωργία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία το 2008, έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες για τις περιφέρειες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία και τις οποίες η Ρωσία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: