20.3.18

Επιστροφή της αβεβαιότητας...

Ανταλλαγή κειμένων Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό...

Σε νέα φάση αβεβαιότητας μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό καθώς μετά το κείμενο που απέστειλε η Αθήνα με...
προτάσεις για λύση στο θέμα της ονομασίας, η ΠΓΔΜ απάντησε με δική της πρόταση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει δύο γύρους επαφών με τον Σκοπιανό ομόλογό του καθώς θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, τόσο στα Σκόπια την προσεχή Πέμπτη, όσο και στη Βιέννη στο τέλος του μήνα. Στο δεύτερο ραντεβού για το ονοματολογικό, το παρών θα δώσει και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σε Σκόπια και Βιέννη έχοντας στις αποσκευές του την πρόταση της ελληνικής πλευράς για σχέδιο συμφώνου που θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, και οι Σκοπιανοί έχουν στείλει στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις, όπως επιβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Στο δικό μας κείμενο υπάρχουν διάφορες προτάσεις για λύση του ζητήματος διεθνώς και περιλαμβάνουν προτάσεις για το όνομα, τη χρήση του, τα θέματα ταυτότητας και τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε», σημείωσε ο Ζάεφ και συνέχισε: «Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η διεθνής συμφωνία [σ.σ. για το ονοματολογικό] που θα προταθεί από τον Μάθιου Νίμιτς».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκάλυψε επίσης πως δεν έχει συζητηθεί ακόμη ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την ονομασία. «Μπορώ να πω πως ακόμη δεν έχουμε συζητήσει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό, αφού άλλες πτυχές της συμφωνίας είναι σημαντικότερες. Δεν έχουμε συζητήσει συγκεκριμένο όνομα ούτε από πλευρά μας, ούτε από την πλευρά των Ελλήνων».

Πάντως, από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ- παρότι δεν μπήκε σε λεπτομέρειες- δήλωσε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δύο προσχέδια. Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας ότι αναλύεται αυτή την περίοδο. «Οπότε επικοινωνούμε μέσω των ΜΜΕ, η δουλειά γίνεται περίπλοκη. Είναι ειλικρινές να πούμε ότι υπάρχουν διαφορές και ελπίζουμε ότι αν σκεφτούμε μαζί με έναν στόχο, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις διαφορές», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διαρρέονται από την Αθήνα, ότι δηλαδή έχουν ήδη συζητηθεί διάφορα ονόματα κατά τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων τα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, είναι τα εξής:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)
Τα ταξίδια Κοτζιά στα Σκόπια και τη Βιέννη

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ θα είναι διήμερη, (Πέμπτη – Παρασκευή) και εκτός του κ. Ντιμιτρόφ, θα συναντήσει και άλλους αξιωματούχους της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην πρώτη από την Αθήνα προς τα Σκόπια, έπειτα από τη μετονομασία του αεροδρομίου.

Τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 30 Μαρτίου, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στη Βιέννη όπου θα συναντήσει εκ νέου τον Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξει και συνάντηση στη Βιέννη με τον κ. Νίμιτς, καθώς το ΥΠΕΞ το προηγούμενο διάστημα δεν είχε προβεί σε καμία σχετική ενημέρωση.

Νέα παρέμβαση της Μόσχας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Μόσχα παρενέβη εκ νέου στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, προειδοποιώντας ευθέως την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για «τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν» από την ενδεχόμενη είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, τονίζει ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε πως τα σχέδια εισόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (sic), στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: