3.3.18

Φίλης: Χρέος, πλεονάσματα, πλειστηριασμοί...

...κρίσιμες προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια (Bίντεο)...

 Στα θέματα της επικαιρότητας, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, την πορεία εξόδου της χώρας από...
το μνημόνιο, την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών στο υπουργείο Παιδείας, την ανθρωποφαγία των ΜΜΕ στην περίπτωση Κουβέλη, Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ

Ειδικότερα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ανέφερε πώς φαίνεται ότι σύντομα θα λήξει διότι, «όπως φάνηκε από την επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας δεν υπάρχει διάθεση αξιοποίησης από καμία πλευρά του θέματος».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι χρειάζεται ψυχραιμία από την πλευρά μας και ενίσχυση των συμμαχιών μας κυρίως σε βαλκανικό επίπεδο ώστε να μην αφήνουμε την Τουρκία να αξιοποιεί εκκρεμότητες διπλωματικές με άλλες χώρες. Η λύση του μακεδονικού θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι είναι ρεαλιστική η αισιοδοξία ότι θα βγούμε από την κρίση υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να αποτρέψει το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.
Όχι στην ανθρωποφαγία των ΜΜΕ για τους Αντωνοπούλου, Παπαδημητρίου, Κουβέλη

Ο κ. Φίλης σχολίασε θετικά την είσοδο του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση και τόνισε ότι μπορεί να υπήρξαν λάθη και διαφωνίες ωστόσο είχε μια συνεπή στάση από τότε που αρνήθηκε να συμπράξει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα του κανιβάλισμου από τα ΜΜΕ εναντίον των Φώτη Κουβέλη, Ράνια Αντωνοπούλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να προσχωρούμε σε μια λογική ανθρωποφαγίας καθώς και ότι «ο κανιβαλισμός δεν προσιδιάζει στη δημοκρατία». Σχολιάζοντας τη σχετική διάταξη για την επιδότηση ενοικίου ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν ήταν μια καλή νομοθέτηση και πρέπει να καταργηθεί.

Τέλος σχολιάζοντας την έξαρση ενεργειών από ομάδες αναρχικών υπογράμμισε ότι καλύτερο είναι να λειτουργεί η πολιτεία και η αστυνομία προληπτικά ώστε να αποφεύγονται τέτοιες αντιδράσεις. Θα μπορούσε η λύση για το Γιατζόγλου για παράδειγμα να βρεθεί νωρίτερα από τα σπασίματα είπε σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να περάσουμε σε μια λογική «ανακατάληψης των πόλεων» όπως ο Αν. Σαμαράς και δεν πρέπει να υπάρχει βεντέτα με τους κοινωνικούς χώρους. Διαχώρισε απόλυτα τις ενέργειες αυτές με τη φασιστική βία και τόνισε ότι δεν πρέπει να εξομοιώνονται. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η αστυνομία έχει μεγάλες επιτυχίες στην καταστολή του εγκλήματος και ο κ. Τόσκας επέδειξε πολιτική ευθύνη ζητώντας εγρήγορση, όταν έπρεπε.
Ανοιχτό υπουργείο Παιδείας στις αγωνίες και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να είναι ανοιχτό και να συζητάει με τους εκπαιδευτικούς. Να μην υπάρχουν κάγκελα και ΜΑΤ. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα των αναπληρωτών και ότι θα πρέπει να υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί. Υπάρχει ανάγκη από σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό αντί για τις 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να είναι μόνιμη η σχέση του μαθητή με το δάσκαλο του.

Υπήρξε μια διάταξη στο τελευταίο νομοσχέδιο που διερρήγνυε το άρθρο 16 και άνοιγε το δρόμο για ιδιωτικά Πανεπιστήμια η οποία όμως αποσύρθηκε.
Το χρέος είναι η ραχοκοκαλιά της εξόδου από το μνημόνιο

Ειδικότερα αναφερόμενος στα θέματα της οικονομίας ο κ. Φίλης τόνισε ότι «αν δεν έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν θα έχουμε νέο μνημόνιο». Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα της οικονομίας. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για μία έξοδο από το σκοτάδι στο φως, ούτε ότι πρόκειται να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, όμως μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για παράδειγμα, στα εργασιακά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρύθμιση του χρέους καθώς αποτελεί «τη ραχοκοκαλιά της εξόδου». Το χρέος συναρτάται με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 3.5% κάνει δύσκολη και χλωμή την ανάπτυξη ενώ ζητούμενο θα αποτελεί η κοινωνική δικαιοσύνη...

Κατ. Μπρέγιαννη, avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: