2.3.18

Ο ένας δεν κάνει, ο άλλος δεν... καταλαβαίνει...

Μπορεί ένα ποσοστό των Γερμανών ψηφοφόρων να εκτιμά ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας συνεχίζει να...
κατανοεί τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών, όμως η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι το SPD είναι ακατάλληλο να κυβερνήσει.

Η δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη καταγράφει ότι το 60% των Γερμανών πιστεύουν ότι το SPD σεν είναι κατάλληλο να κυβερνήσει τη Γερμανία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι το κόμμα δεν είναι ενωμένο, ούτε εμπνέει εμπιστοσύνη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ψηφοφόροι σε ένα ποσοστό 57% δηλώνουν ότι το κόμμα συνεχίζει να καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις ανησυχίες των Γερμανών.

Στην έρευνα, η οποία έγινε για λογαριασμό του ARD, τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ είναι οι κατάλληλοι να κυβερνήσουν τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν πως το CDU δεν κατανοεί τις ανησυχίες των πολιτών.

Τα ποσοστά των κομμάτων, πάντως παρουσιάζουν αυξητική τάση με το SPD να λαμβάνει 18% (+2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 15ης Φεβρουαρίου του ARD), τη Xριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) 34% (+1%) και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» 15% (0%). Τα υπόλοιπα κόμματα θα λάμβαναν: οι Φιλελεύθεροι (FDP) 9% (0% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) 11% (-2%) και η Aριστερά (Die Linke) 9% (-2%).

Δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με 65% (+3% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του ARD της 15ης Φεβρουαρίου ) και ακολουθεί η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ με 52% (+3%).

Έπονται ο χριστιανοδημοκράτης μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 46% (+6%), η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ με 41% (+6%) και ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD 'Ολαφ Σολτς με 40% (+1%). Ακολουθούν η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU) με 38% (-2%) και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD Αντρέα Νάλες με 36% (+8%). Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, η πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου Ζάαρλαντ, η νέα γενική γραμματέας του CDU και πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει της εκτίμησης του 35% , αλλά το 53% δηλώνει πως δεν έχουν σχηματίσει ακόμα γνώμη γι' αυτήν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ενδεχόμενος υπερ-υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο δημοφιλίας, δηλαδή τον εκτιμά το 35% (+3%), ενώ ακολουθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ των Φιλελευθέρων (FDP) με 26% (-5%). Ο νέος πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι σχεδόν άγνωστος στο 70% των ερωτηθέντων και μόνο το 23% τον κατατάσσει στην κατηγορία των δημοφιλών πολιτικών.

Τέλος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Αλις Βάιντελ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ακροδεξιάς (AfD), είναι δημοφιλής μόνο στο 9% των ερωτηθέντων (0% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD), ενώ το 52% φέρεται να μην την γνωρίζει καν και επομένως δεν έχει γνώμη γι' αυτήν...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: