16.3.18

Λονδίνο σε Μόσχα: Φύγετε και βουλώστε το...

Κλίμα «Ψυχρού Πολέμου»...

Εντονη διπλωματική αντιπαράθεση, που θυμίζει εποχές «Ψυχρού Πολέμου», έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας του...
διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, με εκατέρωθεν δηλώσεις και αλληλοκατηγορίες, ενώ στην αντιπαράθεση έχει προστεθεί η σκληρή κοινή δήλωση κατά της Ρωσίας των ηγετών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ.

Το κλίμα έχει επιβαρύνει η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ που προειδοποιεί τη Μόσχα: Αν επιθυμεί σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι!

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να απαντήσει με αντίποινα στις κυρώσεις της Βρετανίας, αλλά και των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ χαρακτηρίζει «πρόστυχες και ανυπόστατες» τις κατηγορίες του Λονδίνου και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι «δεν αναπτύξαμε ποτέ το πρόγραμμα χημικών όπλων».

ΝΑΤΟ: Εξαιρετικά σοβαρή η επίθεση στον Σκριπάλ

Η δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια». «Απαντάμε με διάφορους τρόπους».

«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν».

«Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής...είμαστε σε θέση να αμυνθούμε», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν προειδοποιήσει ότι η Συμμαχία «συνεχίζει την προσαρμογή της και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουλίου».

«Το ΝΑΤΟ θέλει να συνεχίσει να έχει διάλογο. Είναι δύσκολος, αλλά αναγκαίος», είπε. «Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε μία σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ/Ρωσίας αυτή τη χρονιά», είπε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία «να αλλάξει συμπεριφορά», «διότι δεν έχει τίποτε να κερδίσει». Ταυτόχρονα, κάλεσε τις βρετανικές αρχές να ενεργήσουν «κατά αναλογικό και μετριοπαθή τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέμα της επίθεσης στο Σάλσμπερι.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Βρετανία μπορεί να υπολογίζει στην νατοϊκή αλληλεγγύη, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από το Λονδίνο η ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας, ούτε έχει διατυπωθεί άλλο αίτημα για την παροχή βοήθειας στην έρευνα για τη χρήση χημικού όπλου στο βρετανικό έδαφος.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να δώσει πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ

Στον ΟΗΕ ο διπλωματικός «πόλεμος» Βρετανίας και Ρωσίας - Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιμένουν: Ευθύνεται η Μόσχα – Κρεμλίνο: Φέρτε αποδείξεις

«Βουλώστε το και φύγετε»

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον,  δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά, ενώ Λονδίνο και Μόσχα ανταλλάσσουν ύβρεις με επίκεντρο την επίθεση με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

«Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης. Η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, απαντώντας στις δηλώσεις Ουίλιαμσον, ότι αυτές δείχνουν πως το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας εκ των πιθανών διαδόχων της πρωθυπουργού Μέι, καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Daily Telegraph είχε γράψει πως ο Βρετανός υπουργός είπε ότι Ρωσία σχεδιάζει να πλήξει τη βρετανική οικονομία εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει «χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους».

Μήνυμα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία: Αν επιθυμεί σύγκρουση, είμαστε έτοιμοι! 

Λάβρος ο Λαβρόφ

«Πρόστυχες και ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τις κατηγορίες του Λονδίνου ενάντια στη Μόσχα αναφορικά με την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην ρώσου συνταγματάρχη Σεργκέι Σκριπάλ, πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας που στρατολογήθηκε τη δεκαετία του 1990.

Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση .

Η Ρωσία δια του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .

Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».

Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, «αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Σεργκέι Σκριπάλ , το 2006 , δικάστηκε στη Ρωσία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία . Το 2011 ήταν στην ομάδα εκείνων που ανταλλάχτηκαν με 11 Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ , ανάμεσα τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν. Έκτοτε ζει στην Αγγλία χωρίς να έχει κανένα ενδιαφέρον για τη ρωσική αντικατασκοπεία , διότι δεν είχε καμμία πληροφορία για να δώσει στους Άγγλους. Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι , μαζί με την 34χρονη κόρη του, Ρωσίδα πολίτη , αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους. 

Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντας τους σε πλήρη απομόνωση . Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί , η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσικη επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επιθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία.

Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε « πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ .

Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία εναντίον Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Η υπόθεση Σκριπάλ προκαλεί «ψυχρό πόλεμο» - Στήριξη Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν στην Μέι - Μόσχα: Μην απειλείτε μια πυρηνική δύναμη 

Δεν αναπτύξαμε ποτέ το πρόγραμμα χημικών όπλων "Novitchok", διαβεβαιώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: