1.3.18

«Το «Μακεδονία' του Γιουνκέρ...

Κομισιόν: Χάθηκε στη μετάφραση το «Μακεδονία» του Γιουνκέρ...χάθηκε στη μετάφραση...»

Σχετικά με τον όρο «Μακεδονία» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναφερόμενος στην πΓΔΜ, σε συνέντευξή του στη...
γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutche Welle, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, ο πρόεδρος Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). 

Παρόλα αυτά, η Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της δήλωσης Γιουνκέρ, ότι ο όρος ΠΓΔΜ είναι απλώς γραφειοκρατικός.

Σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle, ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε πως «στην Μακεδονία (sic), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στην γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι Μακεδόνες (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. 
Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις. Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων».

Διαρκή μπρος – πίσω από Ζάεφ

Στο λεκτικό ατόπημα του Γιουνκέρ, έρχεται να προστεθεί και το διαρκές μπρος – πίσω του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ που ναρκοθετεί τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό. Ειδικότερα, ο Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Reuters την Τρίτη, είχε κάνει αναφορά σε ορισμένες μικρές αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ τονίζοντας:

«Φυσικά ελπίζουμε ότι θα βρούμε μια λύση (στο θέμα του Συντάγματος). Όμως πρέπει να φροντίσουμε για την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο πλευρών, διότι οι φίλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλο. Είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας εντούτοις πως δεν θα είναι πολύ μεγάλη, «διότι είναι πολύ δύσκολο».

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, η ίδια η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναίρεσε τα όσα είπε ο κ. Ζάεφ, διευκρινίζοντας πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγές στο όνομα και όχι στο Σύνταγμα.

Μία ημέρα μετά, ο κ. Ζάεφ έδωσε νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά στους Financial Times, όπου εμφανίστηκε με θέσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή. Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ως παράλογο το αίτημα για τέτοιες αλλαγές και τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει».

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στους Financial Times και συνέχισε: «Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: