10.8.17

Εκβιασμός...

Δεν περνά μέρα πλέον που κάποιος εκπρόσωπος των δανειστών να μην εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών θεσμών για τη...
δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Γεωργίου.

Μετά τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ήρθε η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Μάριο Ντράγκι, να δηλώσει την υποστήριξή της προς το πρόσωπο του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και να διατρανώσει την ανάγκη ανεξαρτησίας της Στατιστικής Αρχής.

Η ασπίδα προστασίας είναι πρωτοφανής και σε βαθμό που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κάθε φορά πρόθυμοι να υπερβούν τα δημοκρατικά εσκαμμένα παρεμβαίνοντας στο πεδίο ευθύνης της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία, είτε αρέσει είτε όχι, πρέπει να αφήνεται να κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της.

Αν και το δικαστήριο δεν έκρινε την ουσία της υπόθεσης του κ. Γεωργίου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντέχουν «ούτε ψήγμα» κριτικής ή αμφισβήτησης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, βρισκόμενη με το μαχαίρι στον λαιμό, δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, η οποία με τη σειρά της έχει επικυρώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα από το 2010.

Στα στοιχεία αυτά έχουν βασιστεί τα διαδοχικά προγράμματα στήριξης, οι ανάγκες της χώρας σε χρηματοδότηση και οι αναδιαρθρώσεις του χρέους. Πιστοποιητικό αναγνώρισης αυτών των στοιχείων αναγκάστηκε να παράσχει για άλλη μία φορά, χθες, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε μεν, ως όφειλε, να κρατήσει διακριτές αποστάσεις από το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, ωστόσο έδωσε πλήρεις διαβεβαιώσεις ότι η ποιότητα των στατιστικών δεν αμφισβητείται από κανέναν και επ’ ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό πάνω στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρισκόταν επιστολή που είχε καταφτάσει από την Κομισιόν με την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι καλούσαν την ελληνική κυβέρνηση να προστατέψει την ΕΛΣΤΑΤ και τους εργαζομένους της από ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Από τη δισέλιδη επιστολή το «ζουμί» βρισκόταν στην τελευταία παράγραφο: «Παρ’ όλο που η Κομισιόν από θέση αρχής δεν θα σχολιάσει μια μεμονωμένη εθνική δικαστική υπόθεση, εκφράζει ανησυχία για τις αναφορές αυτές, καθώς αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα…».

Με το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να είναι ορθάνοιχτο και την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά οσονούπω, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό από τα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: