29.8.17

Αντίμετρα στην... ομίχλη!..

Φορολογική «βαρυχειμωνιά» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προϋπολογισμό του 2018...

Και από Αύγουστο... χειμώνα. Μπορεί όχι για εκατομμύρια Έλληνες, που ζουν ακόμη την...
κορύφωση του φετινού καλοκαιριού, αλλά για μια... χούφτα υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν αναλάβει από τώρα να σχεδιάσουν τον προϋπολογισμό του 2018, η βαρυχειμωνιά είναι ήδη στον ορίζοντα.

Δεν είναι ένας απλός προϋπολογισμός αυτός του 2018. Είναι καθοριστικός για μια σειρά λόγους.

♦ Πρώτον, θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις αντοχές των Ελλήνων φορολογουμένων, καθώς ο πήχης των δημοσίων εσόδων - και δη των φορολογικών - ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα.

♦Δεύτερον, διότι θα πρέπει να αποδειχθεί πρώτη φορά στην πράξη η δυνατότητα της χώρας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ με στέρεο και μόνιμο τρόπο, χωρίς δηλαδή έκτακτα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

♦Τρίτον και σημαντικότερο, διότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που θα γίνουν σε έναν χρόνο από σήμερα. Μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον όχι πολύ χειρότερο μέλλον για εκατομμύρια Έλληνες.

Νέα μέτρα θα έχουν το 2019 και το 2020 και αυτό είναι δεδομένο. Τουλάχιστον, με την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και κάποια «αντίμετρα» που θα βοηθήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες να σηκώσουν λίγο πιο εύκολα τα βάρη. Από την άλλη, η εντός των προβλέψεων εκτέλεση του προϋπολογισμού – σε πείσμα των αρνητικών προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – θα αποτρέψει την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου (δηλαδή 650 ευρώ στο... κεφάλι έκαστος) και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων να εστιαστεί στο τι θα γίνει με το χρέος και όχι στο πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους...

Για να διαβάσετε τη συνέχεια πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: