10.3.17

Παίρνει διαζύγιο από το WikiLeaks...


«Αγαπώ το WikiLeaks!» διακήρυττε ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ντόναλντ Τραμπ.

Χαρακτήριζε δε...
«θησαυρό» τον αποκαλυπτικό ιστότοπο, που είχε βγάλει στη φόρα χιλιάδες υποκλαπέντα e-mails του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον σε αγαστή συνεργασία με τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες των αμερικανικών αρχών ασφαλείας.

Τώρα όμως, ως «πλανητάρχης» κι ενώ σοβεί η κόντρα του με τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες, ο Τραμπ δηλώνει μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου «βαθιά ανήσυχος» για τη νέα ντροπιαστική διαρροή στο WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της CIA, που ξεσκέπασαν εκατοντάδες προγράμματα κακόβουλου λογισμικού για μαζική κατασκοπία σε «έξυπνες» συσκευές: από τηλέφωνα και ταμπλέτες μέχρι τηλεοράσεις.

Πιστεύει μάλιστα πως τα συστήματα της CIA είναι «απαρχαιωμένα» και πρέπει να εκσυγχρονιστούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που προανήγγειλε συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον -νεοδιορισθέντα από τον ίδιο- διευθυντή της υπηρεσίας, Μάικ Πομπέο.

Το «βαθύ λαρύγγι»

WikiLeaks
Κι έτσι, το «αγαπημένο» του WikiLeaks μπαίνει πάλι στο στόχαστρο, κατηγορούμενο ότι βοηθά τους εχθρούς των ΗΠΑ και απειλεί την εθνική ασφάλεια, κατά τη CIA, η οποία μαζί με το FBI φέρεται να έχει ξεκινήσει ομοσπονδιακή ποινική έρευνα για να εντοπίσει το «βαθύ λαρύγγι» που διοχέτευσε τα ντοκουμέντα στον ιστότοπο.

Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, φοβερίζει η κυβέρνηση Τραμπ.

Χωρίς να αποκλείεται η διαρροή εκ των έσω, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στο Reuters πως στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται εργολάβοι και όχι υπάλληλοι της CIA (σαν τον Εντουαρντ Σνόουντεν, που δούλευε εργολαβικά για την NSA πριν αποκαλύψει τα δικά της προγράμματα μαζικής παρακολούθησης το 2013).

Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό οδήγησαν σε «έκρηξη» του αριθμού των εργολάβων με πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, αφού οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αδυνατούν να προσλάβουν επιπλέον μόνιμο προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στις διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις ή να προσφέρουν μισθούς ανταγωνιστικούς με τον ιδιωτικό τομέα!

«Πρόκειται για μια ιστορική πράξη καταστροφικής ανικανότητας, να έχεις δημιουργήσει ένα τέτοιο οπλοστάσιο και μετά να το αποθηκεύεις ολόκληρο σε ένα μέρος. Το WikiLeaks βρήκε το υλικό καθώς περνούσε από χέρι σε χέρι ανάμεσα σε διαφορετικά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, εκτός ελέγχου, με αυθαίρετο τρόπο. Φαίνεται πως το υλικό όχι μόνο κυκλοφορούσε μεταξύ εργολάβων και Αμερικανών πρώην χάκερ προς “ενοικίαση”, αλλά τώρα ίσως βρίσκεται στη μαύρη αγορά» αντεπιτέθηκε χθες στη CIA o καταζητούμενος ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ.

Προειδοποίησε πως το WikiLeaks διαθέτει «πολλές ακόμα πληροφορίες» τεχνικής φύσης για την εργαλειοθήκη της CIA, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν αφού δοθεί πρώτα «αποκλειστική πρόσβαση» σε εταιρείες τεχνολογίας ώστε να μπορέσουν να διορθώσουν τα κενά ασφάλειας στο λογισμικό τους.

«Προσωπικά προσπαθώ να μην παίρνω μαζί μου κανένα τηλέφωνο σε διαπραγματεύσεις για ευαίσθητα ζητήματα» δήλωσε με νόημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας σκωπτικά πως άκουσε ότι η CIA μπορεί να διεισδύει ακόμα και σε... ψυγεία!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: