13.3.17

Φοίβος: Με κάρτα μέλους της ναζιστικής οργάνωσης ο Αποστολόπουλος...

Φοίβος Δεμερτζίδης
Χρυσαυγίτης, με κάρτα μέλους από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης, είναι ο Γιώργος Αποστολόπουλος, δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στον 16άχρονο μαθητή Φοίβο Δεμερτζίδη τον Ιανουάριο του 2013 και...
σκοπός της επίθεσης ήταν «ο εκφοβισμός και η επίδειξη ισχύος σε όλο το σχολείο και γενικά στο Παλαιό Φάληρο».

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα στην κατάθεσή του στο Εφετείο ο 20άχρονος σήμερα Φοίβος, πρώην μαθητής του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Είπατε ότι σας επιτέθηκε για επίδειξη ισχύος. Δικής του ισχύος;», ρώτησε τον μάρτυρα ο αναπληρωτής εισαγγελέας. «Όχι, του πράγματος που εκπροσωπούσε ο Αποστολόπουλος και η παρέα του. Τη Χρυσή Αυγή», απάντησε ο μάρτυρας, συνδέοντας άμεσα τη ναζιστική οργάνωση με το ιδεολογικό κίνητρο που όπλισε το χέρι του δράστη.

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του περιέγραψε όσα προηγήθηκαν της επίθεσης εναντίον του με μαχαίρι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο είχε δεχθεί απειλή από τον Αποστολόπουλο «αν το ξανακάνεις θα σε σκοτώσουμε».

Η απειλή μεταφέρθηκε στον Φοίβο μέσω συμμαθητή του και αφορμή ήταν ότι είχε γράψει «antifa» στο θρανίο της συμμαθήτριάς του, Άρτεμης Καμπιώτη.

Η Άρτεμη είχε δεσμό με τον Αποστολόπουλο, έκαναν μαζί γκράφιτι με σβάστικες και χρυσαυγίτικα συνθήματα στους τοίχους του σχολείου και δήλωνε ανοιχτά στους συμμαθητές της ότι τόσο η ίδια όσο και ο εξωσχολικός φίλος της είναι χρυσαυγίτες, επιδεικνύοντας με περηφάνια την κάρτα μέλους της οργάνωσης στο πορτοφόλι της.

Ο Φοίβος μίλησε για πέντε εξωσχολικά άτομα, με περιβολή «παρόμοια με τις ομάδες της Χρυσής Αυγής» - μαύρα ρούχα, παραλλαγή, ξυρισμένο μαλλί, αρβύλες, που σύχναζαν στο πάρκο έξω από το σχολείο, κοιτώνας απειλητικά στους μαθητές «δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στο σχολείο».

Μίλησε επίσης για τις απειλές που είχε δεχθεί νωρίτερα ο συμμαθητής του Κίμωνας Κουρσόπουλος, πάλι από τον Αποστολόπουλο με την παρέα του με τη χρήση μαχαιριού - με το χαρακτηριστικό «θα σε σκοτώσουμε παλιοαναρχικέ», επειδή έκανε παρατήρηση στην Καμπιώτη που έγραφε ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους.

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο έγινε η επίθεση σε βάρος σας στις 28 Ιανουαρίου 2013;

Μάρτυρας: Θα μπορούσαν να έχουν χτυπήσει οποιοδήποτε ήταν αντίθετος με την ιδεολογία τους – την ιδεολογία της Καμπιώτη και του Αποστολόπουλου

Πρόεδρος: Ήσασταν αντίθετος;

Φοίβος: Όχι, αλλά αν λες κάτι που δεν ακούγεται καλά στα αυτιά τους, σε θεωρούν αντίθετο. Εγώ έλεγα συμβουλές και αυτές έχουν μέσα αλήθεια. Η αλήθεια πονάει.

Πρόεδρος: Εκτός από τις συμβουλές είχατε εκδηλώσει άλλη αντίθεση;

Φοίβος: Στα καθημερινά σχόλια, γιατί τότε η Χ.Α. ήταν κάθε μέρα στην τηλεόραση. Εγώ μπορεί να της έλεγα κάτι και εκείνη μου έλεγε «φύγε από εδώ». Άλλοι τη βρίζανε. Τη λέγανε την Καμπιώτη φασίστρια, ναζιστάκι... όλα αυτά.

«Τα άτομα αυτά ψάχνανε κάποιον να εκφοβίσουν. Να φοβηθεί το σχολείο. Εγώ ήμουν ο καλύτερος υποψήφιος. Μπορούσαν να βρουν πότε βγαίνω, τι ώρες, με ποιους» απάντησε ο Φοίβος στην ερώτηση γιατί επέλεξαν να επιτεθούν σε αυτόν και όχι σε κάποιον άλλο συμμαθητή τους.

Πρόεδρος: Ποιο το κίνητρο και γιατί επέλεξαν εσάς;

Φοίβος: Το κίνητρο ήταν να δείξουν δύναμη ισχύος. Εκφοβισμό. Γιατί εμένα; Γιατί ήταν πιο εύκολο να δουν πού έμενα, τι ώρα βγαίνω. Ο Κουρσόπουλος μπορεί να εξέφρασε μια πιο άγρια γνώμη αλλά η Καμπιώτη δεν ήξερε τίποτα για τον Κουρσόπουλο. Αν δούμε όμως το συμβάν του Κουρσόπουλου, δεν έψαχναν μόνο εμένα. Ο Κουρσόπουλος τη γλίτωσε από τύχη. Δεν τους ένοιαζε μόνο ένα άτομο να εκφοβίσουν, δεν θα τους πείραζε να είναι δύο μέσα στο χώμα....

Πρόεδρος: Ως κίνητρο της επίθεσης αναφέρετε σε προηγούμενη κατάθεσή σας «ο λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτός με το θρανίο»

Φοίβος: Σαν γεγονός, θα μπορούσα να σκεφτώ αυτό. Τους έκανα να νομίζουν ότι «είμαι από εκεί». Από τη μεριά που θεωρούν εχθρό. Ότι από συμμαθητής της Καμπιώτη κατάντησα να είμαι εχθρός. Όχι μόνο της Καμπιώτη, αλλά και του Αποστολόπουλου και της παρέας τους.

Πρόεδρος: Ποιοι είναι αυτοί;

Φοίβος: Η Χρυσή Αυγή

Πρόεδρος: Ο Αποστολόπουλος είναι χρυσαυγίτης;

Φοίβος: Ναι. Το έλεγε η Καμπιώτη. Ότι έχει πάει και στα γραφεία τους , έχει πάρει και την κάρτα. Δεν το κρύβανε. Το λέγανε με μεγάλο καμάρι. Και ο Αποστολόπουλος και η Καμπιώτη.

Στις ερωτήσεις δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι το κίνητρο της επίθεσης εναντίον του ήταν ξεκάθαρα ιδεολογικό και όχι «ερωτική αντιζηλία», όπως την παρουσιάζει η υπεράσπιση.

Μίλησε για το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, με βίαιες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής και την τρομοκρατική δράση των ταγμάτων εφόδου, μιλώντας για «παρελάσεις» στις γειτονιές, με στρατιωτική διάταξη:

Πολιτική Αγωγή: Λέτε ότι τότε υπήρχαν κάποια έντονα περιστατικά της Χρυσής Αυγής από το φθινόπωρο του '12. Θυμάστε κάποια περιστατικά;

Φοίβος: Γινόντουσαν πολλά. Θυμάμαι έναν ποδηλάτη, τον μαχαίρωσαν κάποια άτομα χρυσαυγίτες. (αναφέρεται στον Σαχτζάτ Λουκμάν). Γινόντουσαν πολλά πράγματα. Μετά το δικό μου περιστατικό άρχισα και έδινα κι εγώ παραπάνω σημασία. Τότε ήμουν 15 χρονών παιδί. Είχε μπει στη ζωή μας η Χρυσή Αυγή...

Πολ. Αγωγή: Αυτά τα περιστατικά τα συζητούσατε με την Καμπιώτη; Τι θέση έπαιρνε; Πώς τα σχολίαζε;

Φοίβος: Συνήθως ήταν κάθετη. Αυτό με τον ποδηλάτη είπε «καλά του κάνανε». Μετά από αυτό εγώ δεν μπορούσα να πω κάτι

Πολ. Αγωγή: Είπατε ότι κίνητρο ήταν ο εκφοβισμός. Εσάς προσωπικά;

Φοίβος: Όλο το σχολείο. Και το Παλαιό Φάληρο γενικά

Πολ. Αγωγή: Παρέλαση τι εννοείτε;

Φοίβος: Με παραλλαγή, φούτερ της Χ.Α., ρόπαλα, ασπίδες με τον μαίανδρο. Χτυπώντας τα κράνη τους. Με βηματισμό... Σαν να κατεβαίνει ένα τάγμα του στρατού. Φτιαχνόντουσαν σε σειρά, πήγαιναν συγχρονισμένοι, λέγανε και συνθήματα μαζί. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Το έχω δει στη Νέα Σμύρνη.

Πολιτική Αγωγή: Η εικόνα που περιγράψατε της Χρυσής Αυγής το '12 , '13 και τώρα είναι η ίδια;

Φοίβος: Όχι δεν είναι η ίδια. Υπάρχει ακόμα ο φόβος, αλλά κάποιοι στέκονται και προσπαθούν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι εγώ που στέκομαι τώρα και μιλάω, κάτι κάνω.

(...)

Εγώ σαφέστατα φοβάμαι και εξαιτίας αυτού που μου συνέβη. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά υπάρχει ακόμα η Χρυσή Αυγή και μπορεί να συμβεί κάτι στην οικογένειά μου. Αλλά φοβάμαι και για όλους στην κοινωνία. Η Χρυσή Αυγή δεν κοιτάει μόνο χρώμα του δέρματος, αλλά να βρει ό,τι είναι αντίθετο στην κοινωνία και να το καταστρέψει. Δεν ψάχνει μόνο το αντίθετο δέρμα, αλλά την αντίθετη άποψη. Αυτό φάνηκε και με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Πολιτική Αγωγή: Πώς συνδέετε τη Χρυσή Αυγή με αυτό που σας συνέβη;

Φοίβος: Ο Αποστολόπουλος είχε μια ιδεολογία που του έκανε πολύ πιο εύκολο να πάρει μαχαίρι να μου επιτεθεί. Δεν πας έτσι να πάρεις μαχαίρι να επιτεθείς. Πρέπει να έχεις κάτι να σε καλύπτει από πίσω. Του φάνηκε πιο εύκολο να απαντήσει με βία γιατί έτσι έμαθε από τη Χρυσή Αυγή

Πολιτική Αγωγή: Ποιος ο σκοπός των δράσεων της Χρυσής Αυγής όπως τις βλέπατε;

Φοίβος: Ενας ήταν ο σκοπός της Χρυσής Αυγής: Ο φόβος. Ετσι ένιωσα εγώ και έτσι νιώθει ακόμα η γενιά μου. Φόβος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: