3.3.17

«Πράσινο φως» στο τριετές σχέδιο για την ανεργία...

Ράνια ΑντωνοπούλουΜε ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Μαρτίου κινούνται ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς οι....
συζητήσεις στην Αθήνα επεκτείνονται σε άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι συναντήσεις κλιμακίων του υπουργείου Υγείας με αντίστοιχα των θεσμών. Χθες οι συζητήσεις είχαν να κάνουν με τον ΕΟΠΥΥ και διάφορα οργανωτικά θέματα της Υγείας. Οι θεσμοί κρατούν ψηλά το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και της ορθότερης χρήσης της μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και δύο άλλα ζητήματα: το ανείσπρακτο clawback των προηγούμενων ετών και τα οικονομικά των νοσοκομείων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες κατηγορηματικά ότι υπάρχει απαίτηση από τους δανειστές για εφαρμογή των μέτρων από το 2018 και όχι από το 2019, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα τον Γάλλο πρωθυπουργό στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης.

Ανοικτό το θέμα της διαγραφής των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου συζητήθηκαν θέματα ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όπως δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση, παραμένει ανοικτό το θέμα της διαγραφής των οφειλών προς το δημόσιο και την εφορία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμφανίστηκαν θετικοί στην κυβερνητική πρόταση για δημιουργία έως 450.000 θέσεων εργασίας εντός της τριετίας 2018-2020. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παρουσίασε το σχετικό πρόγραμμα, με τους δανειστές να φέρονται πως κατανόησαν την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος-μάστιγα για την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση προσδοκά από την Παγκόσμια Τράπεζα την απαραίτητη χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ. 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν οι προτάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί άκουσαν τη στρατηγική της ΔΕΗ για άνοιγμα της αγοράς με δημιουργία και πώληση θυγατρικών εταιριών, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Δεν συζητήθηκαν θέματα πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ή ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ούτε οι εξελίξεις σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ. 

«Κλειδί» τα αντίμετρα 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΦ.ΣΥΝ.» η χθεσινή συνάντηση δημιούργησε βάσιμες ελπίδες για ταχύτερη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές δέχθηκαν ορισμένα από τα μέτρα και τα αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά.

Αμφιβολίες υπάρχουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω λεπτομέρειες για ορισμένα από τα αντίμετρα και το ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφελήσουν, ωστόσο, φαίνεται πως το συνολικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δεν προσέκρουσε σε τοίχο.

Από εκεί και πέρα, όμως, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει μυστικό το πλήρες πακέτο με τα αντίμετρα μέχρι, τουλάχιστον, να υπάρξουν αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση. Μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ.

Μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί για τις συντάξεις (και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς), καθώς σε αυτό το ζήτημα οι δανειστές εμφανίζονται διχασμένοι. Το δυνατό χαρτί στης Αθήνας, βέβαια, παραμένει η υπεραπόδοση και το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε το ΔΝΤ να μαλακώσει κάπως τη στάση του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: