3.3.17

Σημειωτόν και… βλέπουμε!..

Aπαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους για την διαπραγμάτευση οι δανειστές...

Τέταρτη μέρα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση φαίνεται να βαδίζει σημειωτόν. Προς...
το παρόν, τα μόνα σημεία όπου διαφαίνεται πρόοδος είναι εκεί που κάνει πίσω η κυβέρνηση. Ωστόσο, το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό όχι τεχνικό. Γιατί ο δανειστές απαιτούν ένα μείγμα φορολογικής (κατά κύριο λόγο) πολιτικής που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις ιδεολογικές αντιλήψεις της Αριστεράς. Επιδιώκουν, δηλαδή, να δώσουν τη χαριστική βολή στην «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαιτήσεις των δανειστών φέρνουν την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, μιας και, από την μια μεριά, πιέζεται από την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που φέρνει η συνέχιση της αβεβαιότητας, και από την άλλη, καλείται να υιοθετήσει μέτρα που υπονομεύουν το πολιτικό αφήγημά της.

Τα συνεχή ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν φαίνεται να αποδίδουν προς το παρόν καρπούς. Στην πραγματικότητα, τα θέματα στα οποία καταγράφονται συγκλίσεις είναι μόνο εκείνα στα οποία υποχωρεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα είναι κοινός τόπος ότι ο λογαριασμός των μέτρων θα είναι γύρω στο 2% του ΑΕΠ (μάλλον λίγο πιο κάτω), θα περικοπεί το αφορολόγητο και η προσωπική διαφορά στις συνάξεις, καθώς και ότι θα αποσαφηνιστούν τα «διαρθρωτικά μέτρα» που θα ληφθούν στην αγορά Ενέργειας αν δεν αποδώσουν οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ.

Οι δυσκολίες όμως στη διαπραγμάτευση επ’ ουδενί κλονίζουν τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η τελική συμφωνία όχι απλώς είναι σίγουρη, αλλά θα επέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά στο newpost: «Η συμφωνία θα κλείσει σε πείσμα όσων, όπως ο κ. Μητσοτάκης, θέλουν το αντίθετο».

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε τη δήλωση Τσακαλώτου «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα». Επομένως, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αξιωματούχο, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ανακοινώσεις για συμφωνίες στα επιμέρους θέματα.

Οι δανειστές πάντως εμφανίζονται πολύ πιο απαισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους, επισημαίνοντας την ισχνή πρόοδο των διαπραγματεύσεων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: