1.3.17

Πώς βλέπουν οι Έλληνες ψηφοφόροι τους Τραμπ,Μέρκελ και Σόιμπλε..

Εξαιρετικά δυσμενές παραμένει το πολιτικό κλίμα, ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, με την πλειονότητα των πολιτών να θεωρεί πως τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Την...
ίδια ώρα, οι πολίτες εξακολοθούν να τάσσονται κατά των μνημονίων αλλά υπέρ του ευρώ, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις τάσσεται υπέρ της στάσης πληρωμών προς τους δανειστές. Παράλληλα, οι ψηφοφόροι των πολιτικών κομμάτων εμφανίζονται με αρνητική γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Φεβρουάριο, το 89% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 6% που θεωρεί ότι πηγαίνει στη σωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το ποσοστό όσων πίστευαν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση ανερχόταν στο 76%.

Την ίδια ώρα, το 80% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του τελευταίου μνημονίου, έναντι ενός ποσοστού 10% που τάσσεται υπέρ. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο βαρόμετρο της Public Issue (Νοέμβριος 2016), κατά του μνημονίου τασσόταν το 87% των ερωτηθέντων, έναντι 7% που ήταν υπέρ.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση κούρεμα του χρέους. Ειδικότερα, το 55% θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να πληρώσει μικρότερο μέρος του, ενώ το 26% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος και θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Το 10% των ερωτηθέντων θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της.

Στην ερώτηση «τι γνώμη έχετε για το ευρώ», το 58% εκφράζεται θετικά και το 40% αρνητικά, ενώ στην ερώτηση «τι θα συμβεί αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή» το 55% θεωρεί πως τα πράγματα θα είναι χειρότερα, το 25% μάλλον καλύτερα και το 13% εκτιμά πως μάλλον δεν θα αλλάξει και πολύ η κατάσταση.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το πολιτικό βαρόμετρο, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 52% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 47% που έχουν αρνητική άποψη.

Τα 2/3 των πολιτών (66%) τάσσονται υπέρ της επανεθνικοποίησης μέρους των εθνικών πολιτικών, ενώ μόλις το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τον υφιστάμενο καταμερισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ. Παράλληλα, 1 στους 10 πολίτες πιστεύει ότι η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Στα τάρταρα παραμένει η δημοφιλία Μέρκελ - Σόιμπλε

Ιδιαίτερα αντιδημοφιλείς εξακολουθούν να παραμένουν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, έξι στους 10 πολίτες (64%) εκφράζονται σήμερα αρνητικά για την κυρία Μέρκελ και ακόμη περισσότεροι, 8 στους 10 (84%) αρνητικά για τον κ. Σόιμπλε.

Ωστόσο, η εικόνα των δύο Γερμανών αξιωματούχων ακολούθησε διαφορετική εξέλιξη, τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η δημοτικότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει διαχρονικά καθηλωμένη, η αντιστοιχη της Άνγκελα Μέρκελ έχει ενισχυθεί και την τελευταία διετία 2015-2017 καταγράφει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θετικών κρίσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: