3.3.17

Στα... δυόμισι η Νέα Δημοκρατία...

 Βαγγέλης Μεϊμαράκης«Της κακομοίρας»... Μπορεί η γνωστή ελληνική ταινία με τον Κ. Χατζηχρήστο να μην είχε πολιτική χροιά, ο τίτλος της όμως...
αποδίδει τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η συνομιλία Μεϊμαράκη με δημοσιογράφους στη Βουλή ήταν απλά η δημόσια αποτύπωση.

Το περιβάλλον του νυν προέδρου της Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι τα όσα είπε ο προκάτοχος του στο Κοινοβούλιο αναφέρονταν στις δηλώσεις που νωρίτερα το πρωί είχε κάνει ο βουλευτής Μάκης Βορίδης. Τι είχε πει ο τελευταίος; Οτι κακώς το 2015, επί προεδρίας Μεϊμαράκη, η Ν.Δ. είχε στηρίξει την κυβέρνηση ψηφίζοντας τότε τα μέτρα.

Δεν επανήλθε ο Βορίδης

Το βράδυ πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) ο κ. Βορίδης δεν επανήλθε στο θέμα. Από δε το περιβάλλον Μητσοτάκη διατείνονταν ότι ο Β. Μεϊμαράκης επικοινώνησε δύο φορές μαζί τους, μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή και διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος.

Τα τηλεφωνήματα δεν επιβεβαιώνονται από το περιβάλλον του πρώην προέδρου. Επιβεβαιώνεται όμως πως ο κ. Μεϊμαράκης θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος και θα καταψηφίσει, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του.

Και υπενθυμίζεται ότι την απόφαση να στηρίξουν τα μέτρα το 2015 στη Βουλή είχαν πάρει όλοι μαζί, καθώς εισηγητής της Ν.Δ. τότε στη Βουλή ήταν ο νυν αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η διαφορά τού τότε με το τώρα, λένε, ήταν ότι τότε το grexit ήταν προ των πυλών, ενώ σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Πάντως, οικείοι του Κυρ. Μητσοτάκη απαντώντας σε ανάλογο ύφος με αυτό του Β. Μεϊμαράκη έλεγαν στην «Εφ.Συν.», «όποιος έχει τη μαγκιά και είναι έτοιμος να υποστεί και τις συνέπειες, ας υπερψηφίσει». Η απειλή προς διαφωνούντες είναι σαφέστατη...

Αυτή η τελευταία αποστροφή ωστόσο δείχνει και το τι επικρατεί μεταξύ των «φυλών» της Ν.Δ.. Από τη μια είναι βεβαίως ο πρόεδρος και το περιβάλλον του, οι οποίοι καταφανώς μοιάζει να έχουν -προς το παρόν τουλάχιστον- τη στήριξη των άκρως συντηρητικών υπό τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Συμμαχία με Σαμαρά

Ο τελευταίος λέγεται ότι έχει «συμμαχήσει» με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, που επίσης «στηρίζει Κυριάκο». Ο Β. Μεϊμαράκης είναι «μια ομάδα μόνος του», εξακολουθεί όμως να έχει σημαντικότατα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Υπάρχει, τέλος, και το λεγόμενο «καραμανλικό στρατόπεδο» που τηρεί τις διακριτικές αλλά διακριτές αποστάσεις του από τον πρόεδρο της Ν.Δ..

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις τελευταίες μέρες επαναφέρει το αίτημα των πρόωρων εκλογών, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Β. Κικίλιας επανέλαβε χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «το αίτημα των εκλογών δεν σχετίζεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η ανασυγκρότηση της χώρας περνά μέσα από μία κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας δεν χωρά ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ξέρει και δεν θέλει να συμμετάσχει. Ξέρει μόνο να επενδύει στον διχασμό».

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «εμείς δεν είμαστε μάντεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η καθυστέρηση κοστίζει. Εκείνοι που διαπραγματεύονται έχουν την ευθύνη. Η θέση της Ν.Δ. είναι ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η καθυστέρηση και οι εκλογές στην Ευρώπη φέρνουν αξιώσεις για πιο σκληρά μέτρα».

Παρά το ότι όμως πρέπει «να κλείσει και καλά και σύντομα», «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων». Κοινώς και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος...

Αλίκη Μάτση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: