10.3.17

Και στο επίκεντρο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΚυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες κατά την...
παρέμβασή του στη σύνοδο του Σοσιαλιστικού κόμματος που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής.

«(Οι Σοσιαλδημοκράτες) δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη... Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν», φέρεται να είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τις οποίες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αναφορά της Φ. Γεννηματά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει ως εξής: «Είπε προηγουμένως ο κ. Τσίπρας ότι "δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε" και είναι η πρώτη φορά που τον ακούω να το λέει αυτό. Όλοι γνωρίζουμε τις ευθύνες του κ. Σόιμπλε, αλλά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πολίτες στην Ελλάδα που ζουν 7 χρόνια σε βαθιά λιτότητα, χωρίς να έχουν αυτή τη στιγμή προοπτική εξόδου από την κρίση, περιμένουν να ακούσουν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να παραμείνει κανείς στην Ευρωζώνη, σε αυτή την μεγάλη οικογένεια».

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός έθιξε και τα εργασιακά που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία τη χώρα μας κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο,είπε στην παρέμβασή του ο Α. Τσίπρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην οικονομική και κοινωνική στασιμότητα λόγω της κρίσης, καθώς και την άνοδο της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες: Κατά τον πρωθυπουργό, «η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά».
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ως προς την πολυσυζητούμενη τελευταία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ο πρωθυπουργός είπε πως  «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε». Ο πρωθυπουργός  χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα τη συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, καθώς -όπως είπε- μπορεί να συντελέσει στη «διαδικασία της εμβάθυνσης». 

Έβαλε, όμως, δύο προϋποθέσεις :


  • Δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης
  • Οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: