16.3.17

Η Μέι κόβει τη φόρα για δημοψήφισμα στη Σκοτία...

Τερέζα Μέι
Την ώρα που η βασίλισσα έδωσε την έγκρισή της για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι δεν είναι...
η κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο BBC, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, για δημοψήφισμα στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Επί της ουσίας, εννοούσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή του, καθώς για οποιοδήποτε δημοψήφισμα σε μία από τις συνιστώσες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάζεται ή άδεια του Λονδίνου.

Νόμος το σχέδιο του Brexit

Στο μεταξύ, άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για την Τερέζα Μέι και πλέον μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το σχετικό νομοσχέδιο γίνεται νόμος, δεδομένου ότι πήρε και την απαιτούμενη βασιλική έγκριση.

Την έγκριση της βασίλισσας Ελισάβετ στην «Πράξη για την αναοίνωση Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» -έτσι ονομάστηκε ο νόμος- ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρόεδρός της Τζον Μπέρκοου. 
Αν και τυπικό ζήτημα, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τα δύο σώματα της Βουλής, η έγκριση της βασίλισσας ήταν απαραίτητη.

Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει πότε θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία ενώ δήλωσε ότι δεν το κάνει στις 31 Μαρτίου όπως αρχικά αναμενόταν.

Υποστηρίζει ότι πρόκειται για «αποφασιστική στιγμή» για τη Βρετανία ενώ το γραφείο της προανήγγειλε επίσημη ενημέρωση την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Να σημειωθεί ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ ενδεχόμενη νέα σχέση μεταξύ της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προνομιακό εμπορικό σύστημα, όπως θα επιθυμούσε η Βρετανία, θα κάνει πολύ περισσότερα χρόνια να διαμορφωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: