12.3.17

Αισιοδοξία στο Μαξίμου παρά τα κενά της διαπραγμάτευσης...

Γιάννης Δραγασάκης - Αλέξης Τσίπρας
Αισιοδοξία επικρατεί στο Μαξίμου μετά την αναχώρηση τον δανειστών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι αρκετά μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως...
φορολογικό, αντίμετρα, συντάξεις και εργασιακά παραμένουν ανοιχτά.

Πληροφορίες που συνέλεξε η «Εφ.Συν.» φτιάχνουν την εικόνα μιας σκληρής σύγκρουσης που εκτυλίχθηκε επί ημέρες προσφάτως στο «Χίλτον» ανάμεσα στους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι ο στόχος για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την 20η Μαρτίου είναι εφικτός.

Σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλόγισε ευθέως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείου και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά «πλευρά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% για 10 χρόνια- και από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαίτησε νέα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν τα πιο φτωχά στρώματα».

«Στην ουσία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στη διάρκεια της εξέλιξής του» δήλωσε για εξηγήσει πως ήδη στα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της,

Δύο ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δεν αρκεί που η κυβέρνηση υλοποιεί το Πρόγραμμα. Για να υπάρξει συμφωνία είπαν, πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως, αν και το Ταμείο απέχει από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τον Αύγουστο του 2014.

Αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, κάτι που έδωσε μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στο Ταμείο που απαιτούσε νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ πέραν της αρχικής συμφωνίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι ΥΠ.ΟΙΚ. που ήθελαν το ΔΝΤ δεν δέχονταν το αίτημα του για το χρέος.

Σε αυτό το σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι καταβλήθηκαν εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και ευρεία διεθνής συμπαράταξη υπέρ της Ελλάδας για να αρθεί το αδιέξοδο.

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι «δεν τίθεται θέμα 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit, παρότι υπάρχουν κέντρα του εξωτερικού που δεν εγκαταλείπουν ούτε την ιδέα του Grexit, ούτε την ιδέα των Μνημονίων ως μόνιμο καθεστώς» και πως όμως κανένα από τα δύο δεν έχει οποιαδήποτε βάση και θέση στη συζήτηση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: