5.3.17

Διαβεβαιώσεις Αποστόλου για την φέτα...

Βαγγέλης Αποστόλου«Δουλεύουμε με την Κομισιόν για να απαγορευτεί η χρήση του όρου "φέτα" από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο...
υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον απόηχο του θέματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη χρήση του όρου από Καναδούς παραγωγούς στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA.

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική παραγωγή κατά την τρίτη ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι το «μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο».

Ακόμη, ο υπουργός υποστήριξε ότι ο σφυγμός της ανάπτυξης χτυπά στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι «η αγροτική οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».

Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων 

Κάθετα αντίθετοι στη συμφωνία CETA οι κτηνοτρόφοι, που πραγματοποίησαν χθες πανελλαδική σύσκεψη στον Τύρναβο της Λάρισας, με βασικό θέμα την προστασία της φέτας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για να τεθεί ενιαία το ζήτημα της καταγγελίας της συμφωνίας CETA, αλλά και να αναληφθούν πρωτοβουλίες διεκδίκησης της προστασίας της φέτας και του ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) χαρακτήρα της, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, χαρακτήρισε τη φέτα ως το «λευκό χρυσό» της ελληνικής οικονομίας.

Η Συμφωνία CETA σημαίνει το ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας. Αυτό συμβαίνει διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως παρά το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια στον Καναδά παράγεται παράνομα φέτα, εντούτοις με τη συμφωνία CETA δίνεται η δυνατότητα να παράγουν νόμιμα φέτα.

«Το πρόβλημα είναι πως μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο έχουν συγκεκριμένα τυροκομεία και έτσι θα πνίξουν την αγορά με φέτα αγελαδινή, ενώ το γάλα θα προέρχεται από ζώα που τρώνε μεταλλαγμένες ζωοτροφές με αποτέλεσμα να ξεκληρίσουν την κτηνοτροφία της Ελλάδας», σημείωσε.

Κριτική στους Έλληνες ευρωβουλευτές

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας επιτέθηκε επίσης και στους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που στήριξαν τη συμφωνία, μάλλον έχουν δεσμευτεί εδώ και κάμποσα χρόνια ή είπαν ναι στη συμφωνία και δεν μπορούν να την πάρουν πίσω. Επίσης κάποιοι στηρίζουν τη συμφωνία γιατί είναι η γραμμή του κόμματος και δεν μπορούν να ξεφύγουν», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς είπε στην ομιλία του ότι «στη φάση που βρισκόμαστε, μάλλον μάς χρειάζεται ο προστατευτισμός παρά το άνοιγμα των αγορών, γιατί μας καταστρέφει».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στη δικαστική απόφαση που αφορά την προστασία της φέτας η οποία, όπως είπε, ορίζει ότι «η φέτα είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν που παράγεται με πρόβειο γάλα και ενδεχομένως με κατσικίσιο, από συγκεκριμένες ράτσες και σε συγκεκριμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές με καθορισμένο κλίμα».

Τέλος, συμπλήρωσε πως το βασικό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ΠΟΠ είναι «ένα είδος συλλογικού σήματος, μιας βιομηχανικής ιδιοκτησίας που δεν πρέπει να χαρίζεται».

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα κριτικής των κτηνοτροφών στη συμφωνία CETA, αλλά και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: