4.12.16

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Κάστρο...


Το τέλος του 9ήμερου εθνικού πένθους θα σηματοδοτήσει η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο (14:00 ώρα Ελλάδας), σε μια Κούβα που...
θα πρέπει να συνηθίσει να ζει χωρίς τον πατέρα της κουβανέζικης επανάστασης, που πέθανε την 25η Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.

Έπειτα από τρεις ημέρες περιοδείας, η αυτοκινητοπομπή με την τέφρα έφτασε χθες στο Σαντιάγο, ένα λιμάνι στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Μαέστρα, όπου ο Φιντέλ και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του το 1959.

Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχθούν το καραβάνι, φωνάζοντας το σύνθημα «είμαι ο Φιδέλ», αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα τα λείψανα του πρώην προέδρου της Κούβας θα ταφούν στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια ντε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας. 

Η χώρα προετοιμαζόταν γι' αυτή τη στιγμή εδώ και 10 χρόνια, από τότε που ο Φιντέλ αρρώστησε και παρέδωσε τα ηνία στον αδερφό του Ραούλ το 2006.

Ωστόσο, παρέμενε πανταχού παρών με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και με τις πολιτικές κατευθύνσεις που έδινε από το παρασκήνιο. Γι' αυτό και το ερώτημα «πώς θα είναι η Κούβα μετά τον Φιντέλ;» κυριαρχεί στα χείλη όλων.

Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση - φόρο τιμής στον κομαντάντε στο Σαντιάγο ο Ραούλ Κάστρο δεσμεύτηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να «υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό». «Έδειξε πως είναι εφικτό να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή, κάθε αναταραχή (...) στην αποφασιστική προσπάθειά μας για να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Κούβα».


AP Photo/Ramon Espinosa
Στην τελευταία ομιλία προς τιμή του Φιντέλ στην πλατεία της επανάστασης Αντόνιο Μασέο ο 85χρονος πρόεδρος της Κούβας ανακοίνωσε πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας. 

Ο πρώην προέδρος της Κούβας επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι’ αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια».

Το πλήθος φώναζε «Ραούλ, ο λαός είναι μαζί σου», υπό τα βλέμματα λιγοστών αρχηγών κρατών-συμμάχων της νήσου, όπως ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Νγκεσό, και ορισμένων πολιτικών όπως ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και η Ντίλμα Ρουσέφ, πρώην προέδρων της Βραζιλίας. 

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Ρουαγιάλ υπερασπίστηκε τον Φιδέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή, και απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις σε βάρος του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: