24.12.16

Το χτύπημα στο Βερολίνο «πληγώνει» και τη Μέρκελ...

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελΕίχε μόλις εξασφαλίσει μια -επιφανειακή έστω- ισορροπία στο εσωτερικό του κόμματός της, κρατούσε σταθερά τα ηνία σε...
ευρωπαϊκό επίπεδο και απολάμβανε τον νέο της ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα ως «διάδοχος» του Μπαράκ Ομπάμα στην κορυφή του Δυτικού Κόσμου.

Η τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας, στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλάζει τα δεδομένα για την Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας νέες προκλήσεις στην ήδη βαριά ατζέντα της εν όψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017.

Το βέβαιο είναι πως παρότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να υποκύψει στις συντηρητικές φωνές εντός του κόμματός της και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στο Προσφυγικό, αργά ή γρήγορα θα είναι αναγκασμένη να το πράξει. Ούτως ή άλλως τηρεί μια ισορροπία του τρόμου με την Τουρκία, τη χώρα που κρατά το κλειδί για τη σχετική ηρεμία που επικρατεί αυτήν τη στιγμή από πλευράς προσφυγικών ροών. Η Μέρκελ ήταν εκείνη που πέτυχε τη συμφωνία με την Αγκυρα, για την οποία επικρίθηκε μεν, αλλά δεν αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητά της.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι η απόφασή της να διαχειριστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο την προσφυγική κρίση επηρεάζει σαφώς τη στάση της απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέρα με την ημέρα δείχνει να διολισθαίνει σε ακόμη πιο αυταρχικά μονοπάτια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που της έχουν κατηγορήσει ότι «χαϊδεύει» τον «σουλτάνο» για να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το Προσφυγικό. Η αλήθεια είναι ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ένα σημαντικό μέρος της κόντρας έχει... μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπου ζει μια πολυπληθής τουρκική κοινότητα, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο: στους υποστηρικτές του Ερντογάν και εκείνους που θεωρούνται ότι στηρίζουν τον αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Η τουρκική διαμάχη σε γερμανικό έδαφος αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα για το Βερολίνο, που ασκεί μια επιπλέον πίεση στην εξωτερική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ και άρα τη στάση της απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.

Αυτοί δεν είναι μόνο το AfD, το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα που έσπευσε να κάνει λόγο για τους «νεκρούς της Μέρκελ», εκμεταλλευόμενο πολιτικά το άκρως ευαίσθητο αυτό θέμα, που επιβεβαίωσε τους πιο μύχιους φόβους των Γερμανών, ότι έχουν μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Τα μεγαλύτερα πλήγματα έρχονται από το εσωτερικό του συντηρητικού στρατοπέδου, του CDU/CSU.

Δέχεται πυρά
Ηδη στο συνέδριο όπου επανεξελέγη αρχηγός του κόμματος και επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι η υποψήφια καγκελάριος για τις επερχόμενες εκλογές, η Μέρκελ είχε αναγκαστεί να κάνει αρκετές παραχωρήσεις προς την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος, προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης. Το σημαντικότερο ήταν ότι δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, όταν η Γερμανία είχε ακολουθήσει την πολιτική των ανοιχτών θυρών και υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Τώρα, με δεδηλωμένη την ανησυχία των πολιτών, που σε ποσοστό 58% φοβούνται για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, θα αναγκαστεί να κάνει και άλλες παραχωρήσεις, σκληραίνοντας τη στάση της περαιτέρω. Ο Χορστ Ζεεχόφερ, που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε ότι το τσεκούρι του αδελφοκτόνου πολέμου ανάμεσα στο CDU και το CSU έχει θαφτεί για τα καλά και στηρίζει τη Μέρκελ με όλες του τις δυνάμεις, προσπαθεί και πάλι να διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας ένα ανάχωμα διαρροών προς το AfD. Από τις δηλώσεις του, όπου απαιτεί την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, προκύπτει ότι ο «εμφύλιος» στο κόμμα δεν τελείωσε ποτέ και ότι μεγάλο τμήμα της συντηρητικής παράταξης ανησυχεί πως η καγκελάριος μπορεί να υποστεί ήττα στις εκλογές εάν δεν αλλάξει τη διαχείριση του Προσφυγικού. Θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από τη Μέρκελ και την πολιτική της, ο Ζεεχόφερ είπε λοιπόν ότι:«Το χρωστάμε στα θύματα, στους πληγέντες και σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας να ξανασκεφτούμε και να αξιολογήσουμε απ’ την αρχή ολόκληρη την πολιτική μας στο Προσφυγικό και στα θέματα της ασφάλειας».

Εάν η Μέρκελ υποκύψει -και σαφώς ο βαθμός στον οποίο θα υποκύψει- στις απαιτήσεις των «σκληρών» του CSU θα έχει φυσικά συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμη μεγαλύτερες για την Ελλάδα, που δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Λεπτές ισορροπίες

Το χτύπημα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις λεπτές ισορροπίες που καλείται να διατηρήσει η Μέρκελ με την Αγκυρα, δεδομένου ότι δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τους επικριτές της...

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: