24.4.14

Μέχρι τις εκλογές… καβάλα στο πλεόνασμα...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΟ Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο οικονομικός σχεδιασμός του εξελίσσεται κανονικά και στηρίζει εκεί την εκστρατεία του, ενώ για το θέμα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν η Ν.Δ. στοχοποιεί τον υποψήφιο Δ. Χριστόπουλο για να...
χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ



Με μία σύντομη δήλωση ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υποδέχτηκε την ανακοίνωση της Eurostat και την πολιτική επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση της υπαγωγής της Ελλάδας στον μηχανισμό επιτήρησης, πριν από τέσσερα χρόνια από τον Γ. Παπανδρέου, δεν άφηνε περιθώρια για μεγαλύτερους πανηγυρισμούς.



Ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι ο σχεδιασμός του εξελίσσεται κανονικά στο πεδίο της οικονομίας και με αυτή την ατζέντα σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι τις ευρωεκλογές.



Συγκρατημένη δήλωση



«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας» αρκέστηκε να δηλώσει ο πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον του μεγάρου Μαξίμου στρέφεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και την τροπή που παίρνει η συμμετοχή υποψηφίων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.



Η κυβέρνηση τηρεί αποστάσεις και οι όποιες δημόσιες παρεμβάσεις γίνονται στοχευμένα προς το πρόσωπο του Δ. Χριστόπουλου.



Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εγκάλεσαν τον καθηγητή για τις απόψεις που εξέφρασε περί ενιαίας υπόστασης της μειονότητας με εθνικό προσδιορισμό, ενώ η εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αννα Ασημακοπούλου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα το «άδειασμά του» από τη λίστα.



Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν επιλέξει τη γραμμή της αναμονής έως ότου ξεκαθαριστούν τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία εσωκομματική διένεξη» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, οι πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της διένεξης θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η αδυναμία της Κουμουνδούρου να διαχειριστεί το πρόβλημα της κ. Σουλεϊμάν δείχνει έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων».



Η κυβέρνηση αύριο περιμένει από το Euro Working Group την αποδέσμευση της δόσης των 8,3 δισ. και την έγκριση επί της αρχής του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης. Το νέο μεσοπρόθεσμο έχει εγκριθεί και, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή. Αν και η διάρκειά του θα είναι μεγαλύτερη κατά ένα έτος και τα μέτρα που περιέχει δεν έχουν γίνει στο σύνολό τους γνωστά, στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υπερψήφισή του από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.



Στις 5 Μαΐου η κυβέρνηση περιμένει το επόμενο βήμα από την πλευρά του Eurogroup αναφορικά με την έναρξη του διαλόγου για την ελάφρυνση του χρέους. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει κατ’ αρχάς μία νέα συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.



Ευρωπαϊκό σχέδιο



Ωστόσο το περίγραμμα έχει ήδη δοθεί από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ και εστιάζεται στη σταδιακή μετακύλιση των χρεολυσίων και τον διαχωρισμό των τραπεζικών χρεών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. να αρχίσουν πριν από τις ευρωεκλογές...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: