30.4.14

Π.Ο.Υ: Σοβαρή απειλή η ανθεκτικότητα...

...των υπερμικροβίων...


Εξάπλωση θανατηφόρων υπερμικροβίων που διαφεύγουν ακόμη και των πιο ισχυρών αντιβιοτικών σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην...
κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποιεί ότι αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία η ανθεκτικότητα υπερμικροβίων στα αντιβιοτικά, «οι συνέπειες της οποίας θα είναι καταστροφικές».

Στη σχετική έκθεσή του, ο Π.Ο.Υ, σημειώνει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί εν δυνάμει να εμφανισθεί στους πάντες, σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε χώρα.

«Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή μετά τα αντιβιοτικά, στην οποία κοινές λοιμώξεις και ήσσονος σημασίας τραύματα που επί δεκαετίες ήταν θεραπεύσιμα, μπορούν και πάλι να σκοτώνουν», τόνισε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο βοηθός γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, αρμόδιος για την ασφάλεια της υγείας.

Στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 114 χώρες, ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι εντοπίζονται τώρα σε όλες τις περιοχές του κόσμου υπερμικρόβια ικανά να διαφεύγουν ακόμη και των ισχυρότερων αντιβιοτικών (μια κατηγορία φαρμάκων με την ονομασία καρμπαπενέμες (carbapenems).

Πολύ λίγα νέα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και βγει στην αγορά τις λίγες τελευταίες δεκαετίες, και η δημιουργία και άλλων έχει μετατραπεί πλέον σε κούρσα με το χρόνο, καθώς οι βακτηριακές λοιμώξεις εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε "υπερμικρόβια" ανθεκτικά ακόμη και στα πιο ισχυρά φάρμακα ύστατης καταφυγής που χορηγούνται σε ακραίες περιπτώσεις.

Ένα από τα γνωστότερα υπερμικρόβια, το MRSA, υπολογίζεται πως στοιχίζει μόνον αυτό κάθε χρόνο τη ζωή σε περίπου 19.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, δηλαδή σκοτώνει πολύ περισσότερους απ' ό,τι το AIDS, καθώς και σε ανάλογο αριθμό ανθρώπων στην Ευρώπη.

Ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε πως σε ορισμένες χώρες, εξαιτίας της ανθεκτικότητας, οι καρμπαπενέμες δεν λειτουργούν πλέον σε περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που προσβάλλονται από κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από ένα βακτήριο που αποκαλείται K. pneumoniae, όπως πνευμονία, λοιμώξεις του αίματος και λοιμώξεις σε νεογέννητα μωρά και ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η ανθεκτικότητα σε ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων το ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το E. coli - φάρμακα που αποκαλούνται φθοριοκινολόνες - είναι επίσης πολύ διαδεδομένη, προσθέτει ο παγκόσμιος οργανισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ, στη δεκαετία του ’80, όταν είχαν εμφανισθεί τα φάρμακα αυτά, η ανθεκτικότητα ήταν σχεδόν μηδενική. Όμως τώρα υπάρχουν χώρες σε πολλά μέρη του κόσμου όπου αυτά τα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς.

«Αν δεν αναλάβουμε σημαντική δράση για να βελτιώσουμε τις προσπάθειες να αποτρέπουμε λοιμώξεις και αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, συνταγογραφούμε και χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, ο κόσμος θα χάνει ολοένα και περισσότερα απ' αυτά τα παγκόσμια αγαθά δημόσιας υγείας και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε ο κ. Φουκούντα.

Η Λόρα Πίντοκ, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε πως ο κόσμος πρέπει να οργανώσει μια απάντηση, όπως έκανε κατά την κρίση του AIDS στη δεκαετία του ’80.

Η Τζένιφερ Κον των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμφώνησε με την εκτίμηση του Π.Ο.Υ. και επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: