26.4.10

Φως ...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΚΙ ΑΝ η δήλωση της Παρασκευής ήταν µια τρύπα στο νερό - ή µάλλον στα γαλαζοπράσινα νερά του Καστελλόριζου; Τουλάχιστον θα υπάρχει η παρηγοριά πως το πλάνο του έλληνα Πρωθυπουργού να ζητά ενεργοποίηση του µηχανισµού βοήθειας µε φόντο το Αιγαίο είναι η καλύτερη δωρεάν τουριστική διαφήµιση για τη χώρα.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου είχε...
πάντα, ως άνθρωπος και ως πολιτικός, ένα στοιχείο αξιοπρέπειας.

Στις δύσκολες στιγµές, η διαφύλαξη της αξιοπρέ πειας περνάει από τις λέξεις. Τι ακριβώς συνέβη την Παρασκευή; Ζητήσαµε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων; Κρίνοντας από την παγερή αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ, µάλλον αυτή δεν περισσεύει. Για να µας βοηθήσει το Βερολίνο πρέπει να ισχύει η λεγόµενη «ultima ratio» - δηλαδή να µην έχουµε λεφτά και να µη βρίσκουµε κανέναν να µας δανείσει. Σε τέτοια περίπτωση, βέβαια, τι νόηµα θα έχει η βοήθεια;

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η πραγµατική εικόνα πίσω από το «αγ γελικό και µαύρο φως» του Καστελλόριζου. Το δη µοσιονοµικό αδιέξοδο της χώρας είναι πρωτίστως δικό µας πρόβληµα. Αν βγάλουµε δίσκο, θα πάρου µε ό,τι µας δώσουν κι όταν µας το δώσουν. Ο ζητιά νος δεν διαλέγει. Με την ευκαιρία, ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει η λέει δυνατά και δηµο σίως τη λέξη ΔΝΤ και να εξηγεί τι σηµαίνει η υπα γωγή της χώρας στις αντιλήψεις για θέµατα οικο νοµικής πολιτικής του συγκεκριµένου οργανισµού. Οπως θα πρέπει ίσως και να πάψει να δεσµεύεται ότι δεν θα παρθούν και άλλα µέτρα το 2010.

Η ΠΙΟ σκληρή αλήθεια της περασµένης Παρασκευής θα µπορούσε να είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πάτησε το κουµπί ενός µηχανισµού που δεν είναι έτοιµος να λειτουργήσει. Τα κυκλώµατα δεν έχουν συνδεθεί και, πιο σηµαντικό, το βολτάζ που θα χρειαστεί δεν έχει ακόµη προσδιοριστεί. Ποιες είναι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας; Σαράντα πέντε δισ. που θα µας δώσουν; Ογδόντα που είπε ο Αξελ Βέµπερ της Μπούντεσµπανκ και µετά το πήρε πίσω; Εκατόν πενήντα δισ. τα επόµενα τρία χρόνια, όπως πιστεύουν οι ξένοι αναλυτές; Οι τελευταίοι προεξοφλούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - δηλαδή περιµένουν ότι αργότερα φέτος ή το πολύ του χρό νου θα δηλώσουµε πως δεν µπορούµε να πληρώνουµε πια όσα χρωστάµε και στην ώρα τους.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι να βρισκόµαστε εκτός πραγµατικότητας. Είναι κάτι επικίνδυνο για µια κυβέρνηση που πλέον εξαρτάται, όπως η - ηρωίδα του Τενεσί Ουίλιαµς - Μπλανς Ντιµπουά «από την καλοσύνη των ξένων».
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: