26.4.10

Εκστρατεία ενίσχυσης της δημοσιογραφίας...

Τι μπορεί να γίνει για να προστατευτεί το επάγγελμα του δημοσιογράφου; Στα χέρια τους έχουν πάρει την κατάσταση τα...

συνδικάτα των δημοσιογράφων όλης της Ευρώπης. Και τι θα κάνουν; Θα ξεκινήσουν εκστρατεία για να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τον δημοσιογραφικό τομέα.

Αυτό που υποστηρίζουν είναι πως αφού οι κυβερνήσεις μπορούν και χρηματοδοτούν τα θέατρα και τις γκαλερί για να προστατεύσουν τον πολιτισμό γιατί να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν και τη δημοσιογραφία έτσι ώστε να διασωθεί η πληροφόρηση και η πολυφωνία;

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η οποία εκπροσωπεί οργανώσεις από 24 χώρες, κατά την ετήσια συνεδρίαση που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να πιέσει τις Βρυξέλλες να ανταποκριθεί στην κρίση και να αντιμετωπίσει τον «φαύλο κύκλο της παρακμής».

Κι όταν λέμε «φαύλο κύκλο της παρακμής» εννοούμε τις περικοπές εργασιακών θέσεων, τους επισφαλείς χώρους εργασίας αλλά και τα κρούσματα παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Τα συνδικάτα επιχειρούν να πείσουν τους βουλευτές της Ε.Ε. να «ανοίξει ένας διάλογος σε διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της δημοσιογραφίας ως δημόσιο αγαθό». Τουλάχιστον αυτή θα είναι η αρχή. Και μάλιστα πρώτο θέμα συζήτησης θέλουν να είναι η κατάρρευση του τρόπου πληρωμής και η απομάκρυνση δημοσιογράφων από τις εργασίες τους εξαιτίας του κλεισίματος εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Γεγονός που έχει αποτέλεσμα πέραν της ανεργίας, την ανισορροπία της δημοσιογραφίας η οποία είναι απαραίτητο αγαθό στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Μιλώντας στο EUobserver.com, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Αϊνταν Γουάιτ, επισήμανε ότι οι οργανώσεις θέλουν να πιέσουν την Επιτροπή να καταρτίσει μία υψηλού επιπέδου ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αναλύσει τις συνέπειες της παρακμής του τομέα για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και να αναπτύξει μια σειρά προτάσεων» και προσθέτει: «Από τη Σουηδία έως την Πορτογαλία, ο τομέας αυτός αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Οι διάφοροι φορείς της Ε.Ε. δεν έχουν κάνει αρκετά για να προστατεύσουν τα πρότυπα και τη δεοντολογία της δημοσιογραφίας».

Τα συνδικάτα, από τη μεριά τους, τόνισαν ότι η οποιαδήποτε δημόσια λύση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιογραφική ελευθερία.

«Δεν πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός σχετικά με συντακτική ανεξαρτησία ή την ανάγκη για αξιοπιστία και ηθική δημοσιογραφία» ανέφερε ο κ. Κοένινγκ (πρόεδρος της Σουηδικής Ενωσης Δημοσιογράφων).

Επίσης στο ετήσιο συνέδριο πολλοί είναι αυτοί που έκαναν λόγο για την πτώση των διαφημιστικών εσόδων, γεγονός που οδηγεί τους εργοδότες να εφαρμόζουν λιγότερο δαπανηρές λύσεις με αποτέλεσμα να μη δίνουν την πρέπουσα προσοχή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική ενημέρωση, αλλά στο life style και το κουτσομπολιό. Κίνηση που τονώνει τους ερασιτέχνες δημοσιογράφους κι αποδυναμώνει τους έμπειρους...
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: