5.4.10

Ο Αχελώος στην «κοίτη» του Ευρωδικαστηρίου ...

Του Γιώργου Ρούστα
«Πολύ σημαντική και καθοριστική για το μέλλον του έργου εκτροπής του Αχελώου» θεωρούν την απόφαση του Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Αχελώου, με αφορμή και την κλήση των Θεσσαλών υπερασπιστών του έργου να διατυπώσουν μέχρι αρχές Μαΐου τα νομικά τους επιχειρήματα περί της συμβατότητας των υπουργικών αποφάσεων για το θέμα με το κοινοτικό δίκαιο.
Όπως είναι γνωστό το Ευρωδικαστήριο, μετά την υποβολή 14 προδικαστικών ερωτημάτων από το ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF για την εκμετάλλευση και προστασία των υδάτινων πόρων ζητά από...


τους Θεσσαλούς να καταθέσουν υπόμνημα, στο οποίο θα αναπτύσσονται τα νομικά και όχι τα τεχνοκρατικά επιχειρήματα για τη συμβατότητα των ελληνικών αποφάσεων με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Αναμφισβήτητα στους κόλπους της ΠΑΣΕ επικρατεί ένας προβληματισμός σχετικά με το περιεχόμενο των ερωτήσεων, που υποβλήθηκαν στο Ευρωδικαστήριο, αλλά και για τη διαδικασία, καθώς δεν συνηθίζεται σε αυτό η αυτοπρόσωπη υπεράσπιση των συνηγόρων, παρά μόνο η ψυχρή κατάθεση του υπομνήματος. Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται ακόμη η τακτική να εξεταστεί αποκλειστικά η ερμηνεία του νόμου και να μην υπάρξει ουσιαστική εξέταση των περιβαλλοντικών όρων που συνίστανται από την εκτροπή του Αχελώου.
Από την άλλη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει πλέον, ότι απέφευγε τεχνηέντως το τελευταίο διάστημα, δηλαδή τις πραγματικές της διαθέσεις για το έργο του Αχελώου. Αυτό καλείται να πράξει με την κατάθεση του υπομνήματος στο Ευρωδικαστήριο. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια θετική παράμετρος (ίσως η μοναδική) στην ανάμιξη του διεθνούς νομικού οργάνου.
Να σημειωθεί ότι η επίσημη κλήση για εξηγήσεις επιδόθηκε αρχές Μαρτίου στα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, ενώ θα πρέπει μέχρι τέλος Απριλίου στα υπουργεία αυτά να παραδοθεί το υπόμνημα των Θεσσαλών. Άρα στενεύουν τα περιθώρια για άλλους κυβερνητικούς ελιγμούς.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν έντονη κινητικότητα στις τάξεις της ΠΑΣΕ, καθώς αμέσως μετά τις γιορτές θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός καταρχήν των δικηγορικών γραφείων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση του έργου εκτροπής του Αχελώου (άλλον δικηγόρο έχουν οι Νομαρχίες, άλλον η ΠΑΣΕ κ.λ.π.) και να επιτευχθεί το πολυπόθητο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Μέχρι στιγμής το σχετικό αίτημα δεν έχει απαντηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Κληθείς να σχολιάσει στην «Ε» τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου θα κρίνουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την τύχη του έργου, καθώς θα ληφθούν υπόψη από την Ολομέλεια του ΣτΕ, όταν εκδοθεί η οριστική απόφαση».
Η ΠΑΣΕ βρίσκεται σε επιφυλακή και αμέσως μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει, καθώς ο χρόνος πιέζει και πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθηθεί, αλλά και για τις επαφές που θα γίνουν με εκπροσώπους κομμάτων στην Αθήνα.
Από την άλλη η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, με τους συνήθεις ρυθμούς που το απασχολούν, δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν το 2013, χρόνος που θεωρείται αρκετός για να επικαιροποιηθεί με τα νέα κοινοτικά δεδομένα ο εθνικός σχεδιασμός και να υλοποιηθεί το όποιο κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο κ. Αλεξάκος με τον υφυπουργό Υποδομών, κ. Γιάννη Μαγκριώτη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Θάνο Μωραϊτη, τον Γ.Γ Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη και τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη με σκοπό να συζητήσουν την πορεία των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, οι τελευταίοι παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πολιτεία θα παρέχει ισχυρή νομική στήριξη, μέσω των δικηγόρων της, για τη συνέχιση των εργασιών.
Δεσμεύθηκαν δε ότι ως πολιτεία θα κινηθούν παράλληλα σε τρεις στόχους: Τη συνέχιση των εργασιών στο έργο του Αχελώου, να δοθεί έμφαση σε νέες πρακτικές για την ορθολογικότερη διαχείριση των νερών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας με τις υφιστάμενες υποδομές και τρίτον την αύξηση των πιστώσεων για την κατασκευή έργων ταμίευσης νερού και άρδευσης στη Θεσσαλία.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η δυνατότητα αύξησης των νερών που μπορούν να ταμιευτούν και μείωσης των απωλειών κατά την άρδευση. Οι δεσμεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα γνωστά επιχειρήματα που αφορούν την περιβαλλοντική διάσταση στου έργου, την αποφυγή της ερημοποίησης της Θεσσαλικής πεδιάδας, την αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα (71% του έργου) από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα χρησιμοποιηθούν κατά τη νομική υποστήριξη ώστε να πεισθεί το ΣτΕ για την αναγκαιότητα των έργων. Εξάλλου αυτά αποτελούν από μόνα τους σημαντικά επιχειρήματα που αντικρούουν όσους υποστηρίζουν ότι στη Θεσσαλία δεν γίνεται κανένα έργο υποδομής και ότι οι Θεσσαλοί περιμένουν να λύσουν το υδατικό τους πρόβλημα από τα νερά του Αχελώου».
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: