22.4.10

Εξι ενέσεις για τον τουρισμό ...

Στην άρση του καμποτάζ προχωρεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ακόμα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμη αναπτυξιακών μέτρων για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, «που μπορεί να βοηθήσει για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».
«Ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας και τον στηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ειδικότερα, ανακοίνωσε έξι...
μέτρα και συγκεκριμένα: άμεσα θα προχωρήσουμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα, γι’ αυτό μέχρι το τέλος Μαΐου θα κάνουμε διάλογο με όλους τους φορείς. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας.

Υπογράμμισε ότι τα οφέλη θα είναι πολλά, όπως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους, η ανάπτυξης νέων προορισμών, η αύξηση των εσόδων για τους ξενοδόχους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Αναφορικά με τις ανησυχίες των ναυτικών σχετικά με την εργασία τους, ανέφερε πως τα οφέλη από την απόφαση θα είναι πολλά. όπως νέες θέσεις εργασίας σε ξηρά και θάλασσα, αύξηση των δραστηριοτήτων που αφορούν την τεχνική υποστήριξη πλοίων, προμήθειας υλικών κ.λπ.

Επιδότηση
Στόχος είναι η προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων και η ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια σε πρόγραμμα επιδότησης, ανάλογο με αυτό που έχει ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Ξεκινά πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών ξενοδοχείων μέσω του «πράσινου Ταμείου». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «πολλοί από εσάς θα πληρώσετε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες πολεοδομικές παρανομίες στο λεγόμενο «πράσινο Ταμείο», καταλαβαίνω πως το βλέπετε ως κόστος, όμως, αν δείτε από αυτό το Ταμείο να γκρεμίζεται ένα ξενοδοχείο που δεν έπρεπε να χτιστεί και το περιβάλλον του δικού σας ξενοδοχείου να γίνεται ελκυστικότερο, είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει τον τρόπο που θα βλέπετε τα πράγματα.

Τίποτα δεν έχει για μένα μεγαλύτερη συμβολική και ουσιαστική αξία για τον τουρισμό από το να δω ένα από αυτά τα άθλια κτίσματα της χούντας να γκρεμίζεται». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο νομοσχέδια, το ένα για τα σκάφη αναψυχής και τις υποδομές (λιμάνια) και το δεύτερο για το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό.

Καταργούνται τα τέλη σε όλα τα αεροδρόμια εκτός του «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη φετινή περίοδο και κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες, ενώ απελευθερώνεται και η αγορά επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας.

Μειώνεται το κόστος έκδοσης βίζας (για Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες) και διευκολύνονται οι διαδικασίες έκδοσης. Η ισχύς της θα είναι από 6 μήνες έως 5 έτη.

Δύο νέα προγράμματα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για την ανακαίνιση μικρών ξενοδοχείων αλλά και μεγαλύτερων μονάδων.

Ειδικό πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ με επιχορήγηση ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικά ξενοδοχεία τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κρουαζιέρες μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως. Αντίθετα αν διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας, οι εταιρείες θα ακυρώσουν τις προγραμματισμένες κρουαζιέρες και θα τις μεταθέσουν στα λιμάνια της Ιταλίας και της Τουρκίας, που αποτελούν και τους μεγάλους ανταγωνιστές μας.

Η ΠΝΟ είναι αντίθετη στην άρση του καμποτάζ, ωστόσο αναμένεται να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για το θέμα επιδιώκοντας πάντα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και οφέλη για την εθνική οικονομία.

Ν. Αγγελόπουλος (πρόεδρος ΣΕΤΕ)
«Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα των μέτρων»

Ο κόσμος του τουρισμού, αν και υφίσταται ασφυκτική πίεση στα δικά του οικονομικά, συμπαρίσταται, αναγνωρίζοντας στην πλειοψηφία του την αναγκαιότητα των μέτρων, υπογράμμισε χθες στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι κτυπάει την ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ακόμα αναφέρθηκε στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς όπως είπε πρέπει να δοθούν κίνητρα σε μη κορεσμένες περιοχές για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων πολυτελείας (και όχι στις τουριστικά κορεσμένες).

Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας σε Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες. Ενώ επανέφερε το ζήτημα του χωροταξικού για τον τουρισμό και τις διατάξεις για την παραθεριστική κατοικία.

Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ
Απώλεια 10 εκατ. ευρώ για φέτος και 25 εκατ. ευρώ για το 2011

«Η χώρα δεν έχει πλέον τα περιθώρια να συνεχίσει να έχει τις εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές απώλειες, οι οποίες προκαλούνται από το καμποτάζ. Με μέτριους υπολογισμούς, μιλάμε για απώλεια 10 εκ. ευρώ φέτος και 25 εκ. ευρώ για το 2011» υπογράμμισε χθες μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση του ΣΕΤΕ η υφυπουργός Πολιτισμού- Τουρισμού κ. Aντζελα Γκερέκου.

Oπως είπε «με την ισχύ του καμποτάζ, ωφελούνται τα μέγιστα όλες οι ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο, εμείς ζημιωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό, και στο εσωτερικό, εξυπηρετούνται συντεχνιακά συμφέροντα και επικρατεί ένα ντε φάκτο μονοπωλιακό καθεστώς.

Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι η όλη κατάσταση θέλει επανεξέταση και αυτό ακριβώς κάνουμε. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν το συντομότερο δυνατό και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, σημειώνοντας πως η «παραθεριστική κατοικία, ως τουριστικό προϊόν και υπηρεσία πρέπει να βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της χώρας μας».

Για τον λόγο αυτό θα συγκροτηθεί άμεσα Επιτροπή (με τη συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού- Τουρισμού, του ΣΕΤΕ και άλλων φορέων), ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για το νέο χωροταξικό.

Εφη Καραγεώργου ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: