23.4.10

Η Σταματίνα (καμία σχέση με τη Τσιμτσιλή) των ΕΜΜΥ...

«Υπάρχουν στιγμές που είμαι στα πλατό σετ του «30 Rock» και αισθάνομαι ότι έχω πλήρη επίγνωση του ποιος πάει πού και ποιος κάνει τι. Νιώθω ότι είναι στο αίμα μου και νομίζω ότι θα ήμουν εξαιρετική μετρ σε ένα ελληνικό εστιατόριο στο Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ελληνική ικανότητα, να έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σου, να ακούς τι λέγεται πίσω από την πλάτη σου, να δίνεις ρέστα, να προσέχεις να μη σε κλέψουν και ταυτόχρονα να χαμογελάς».

Τα λόγια ανήκουν στην Ελληνοαμερικανίδα Ελίζαμπεθ Σταματίνα Φέι. Και σε όσους δεν λέει κάτι το όνομα, είναι...

...μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες τηλεοπτικές προσωπικότητες, με καυστικό χιούμορ το οποίο χρησιμοποιεί όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Είναι σεναριογράφος, πρωταγωνίστρια σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αλλά και παραγωγός.

Κι όλα αυτά τα οφείλει στην πειθαρχία που τις δίδαξε ο Γερμανός πατέρας της και στο εξαιρετικό χιούμορ της Ελληνίδας μητέρας της. «Νομίζω ότι η πειθαρχία μου οφείλεται στη γερμανική πλευρά μου όπως και ο συναισθηματισμός μου. Είναι ένας συνδυασμός σκληρότητας και συναισθηματισμού. Μοιάζω πολύ στον χαρακτήρα που υποδυόταν ο Ρέιφ Φάινς στη "Λίστα του Σίντλερ"».

Η Τίνα Φέι ξεκίνησε να γράφει τα κείμενα της διάσημης σατιρικής εκπομπής Saturday Night Live το 1997. Το 2000 όταν έχασε δεκαπέντε κιλά και προφανώς απέκτησε αυτοπεποίθηση άρχισε να εμφανίζεται και μπροστά από τις κάμερες ως ηθοποιός. Σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και στους δύο ρόλους γι' αυτό και η τηλεοπτική βιομηχανία τής έδωσε δική της σειρά. Το 2006 αποχώρησε από το SNL για να δημιουργήσει τη δική της σειρά, το «30 Rock», της οποίας το σενάριο βασίζεται στις εμπειρίες της από το τοκ σόου.

Τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα η Τίνα Φέι την κέρδισε όταν το 2008 επέστρεψε στο SNL για να υποδυθεί τη Σάρα Πέιλιν, την πρώην κυβερνήτρια της Αλάσκας που εκείνη την εποχή ήταν υποψήφια για το αξίωμα του αντιπροέδρου στο πλευρό του Τζον Μακέιν. Και όπως ήταν φυσικό, το συγκεκριμένο επεισόδιο του SNL σημείωσε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της εκπομπής. Η εμφάνιση αυτή χάρισε στην Τίνα ένα ακόμη ΕΜΜΥ φτάνοντας στα επτά, ενώ έχει τιμηθεί με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τέσσερα βραβεία της Ενωσης Κινηματογραφικών Ηθοποιών και τέσσερα βραβεία της Ενωσης Σεναριογράφων της Αμερικής.

Η Τίνα Φέι με όπλο την επιτυχία που συνεχίζει να έχει στην τηλεόραση αποφάσισε να κάνει κι ένα βήμα στον κινηματογράφο. Η ταινία «Mean Girls» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2004 με πρωταγωνίστρια την ίδια και τη Λίντσεϊ Λόχαν, ενώ πριν από μια εβδομάδα βγήκε στις μεγάλες αίθουσες η νέα της ταινία «Date Night».
ΔΩ.ΠΑΠ. - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: