20.4.10

«Η Ελλάδα δεν θα μείνει ξεκρέμαστη το Μάιο»...

Συγκρατημένα αισιόδοξη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως «ακόμα δεν έχουμε πλήρη απόδοση των μέτρων». «Μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων που έχουμε θέσει», εκτίμησε ο υπουργός.
Μεταξύ άλλων ο κ .Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αναδιαρθρωσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».

Όπως είπε, η...
ελληνική κυβέρνηση θα πάρει απόφαση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όταν κρίνει, και το όταν κρίνει εξαρτάται και από τις συνθήκες δανεισμού και από την πρόοδο των συνομιλιών». «Αυτό που συζητάται», διευκρίνισε, «είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία. Πρόθεση όλων είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Επίσης ο υπουργός επεσήμανε πως η συμφωνία είναι από κοινού με Ε.Ε. και ΔΝΤ, ωστόσο πρέπει να περάσει από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση τέλος για τα περί «δαιμονοποίησης του ΔΝΤ», απάντησε: «Δεν είμαστε από αυτούς που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ, ούτε και ενθουσιαζόμαστε».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του δανεισμού, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη το Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άντληση 1,95 δισ. ευρώ σήμερα από τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, με επιτόκιο 3,65%, επισημαίνοντας ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε πέντε φορές.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η έκδοση ομολογιακού δανείου σε δολάρια αν γίνει, θα γίνει σε απώτερο χρόνο, για να σημειώσει ότι το roadshow παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνδυαστεί με έκδοση ομολόγων και δεν θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Θετικά στοιχεία στον απολογισμό α' εξαμήνου

Κάνοντας τον απολογισμό του α' εξαμήνου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις συνολικά 18 νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή, με πρώτο το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ ακολουθούν η κατάθεση νομοσχεδίων, όπως αυτό για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τις υπηρεσίες και το ν/σ για την εξίσωση τον ορίων ηλικίας στο Δημόσιο. Σε διαβούλευση τίθενται νομοθετικές ρυθμίσεις για την εναρμόνιση με οδηγίες της Ε.Ε.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, στο πλαίσιο του ΠΣΑ είναι σε εφαρμογή 50 δράσεις εκ των οποίων οι 25 είναι εντός προθεσμίας, 5 υπολείπονται των στόχων και 20 βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για πολύ θετικά αποτελέσματα από τα στοιχεία του προϋιπολογισμού το α’ τρίμηνο, κάνοντας για μία ακόμη φορά αναφορά στη μείωση του ελλείμματος κατα κατά 39,2% στα 4,3 δισ. ευρώ και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κατά 10%, υπογραμμίζοντας πάντως η σημερινή εικόνα δεν αντανακλά την απόδοση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί. Αναφερόμενος ειδικά στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 10%, σημείωσε τη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 6%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 8%, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αρνητική συνεισφορά είχε η είσπραξη ΦΠΑ από τις επιχειρησεις

και από το φόρο εισοδήματος κυρίως νομικών προσώπων. «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλησε ακόμη για νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση των πρωτογενών δαπανών, η δημιουργία αποθεματικού 10% και μηνιαία διάθεση των πιστώσεων, παράλληλα με μηνιαίο έλεγχο των προϋπολογισμών των φορέων του Δημοσίου.

Επίσης αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών (σύντομα είπε θα οριστεί ο νέος επικεφαλής της ΕΣΥΕ και θα προχωρήσει η στελέχωση της Υπηρεσίας) με παράλλη ενσωμάτωση των προτάσεων της Eurostat καθώς και την εισαγωγή κανόνων και διαδικασιών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (ΓΛΚ κτλ).

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη συναψη της συμφωνίας πλαίσιο με τις εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες (τις λεγόμενες big 5), ενώ προανήγγειλε την έναρξη λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πληφοροφιακού συστήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος, έκανε στο ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης της ενιαίας αρχής πληρωμής μισθοδοσιας στο δημόσιο, η πρώτη φάση της οποίας άρχισε τον Ιανουάριο του 2010 και η συλλογή έχει ξεπεράσει το 75% των στοιχείων.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε:

- Τη δημιουργία ομάδας (task force) για την εφαρμογή του φορολογικού νόμου

- Tην έκδοση υπουργικών αποφάσεων

- Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους

- Την αξιοποίηση τεχνικής βοήθειας ΔΝΤ

Προανήγγειλε επίσης, τον πλήρη επανασχεδιασμό της φορολογικής δήλωσης, τη διασταύρωση στοιχείων μητρώου, με ενεργοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης, περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικά με παράλληλη μείωση επισκέψεων στις ΔΥΟ, ελάττωση δικαιολογητικών, την άμεση παροχή βεβαιώσεων σε τρίτους φορείς κ.α.

Ειδικά για την ενίσχυση των ελέγκτικών μηχανισμών, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση οριζόντια ομάδα ελέγχων για ληξιπρόσθεσμες οφειλές, καθώς επίσης την αναμόρφωση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων και την παρακολούθηση εφαρμογής των στόχων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ακόμη μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, όπως αυστηρότερες ποινές για του φοροφυγάδες και ενίσχυση των ελέγχων στη βάση της διασταύρωσης στοιχείων.

Τέλος, στις νέες νομοθετικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η αναμορφωση του κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων και η κατάργηση κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

naftemporiki.gr Κ. Τσαμπάος

Δεν υπάρχουν σχόλια: