2.4.10

Δημοσιογραφικά πρωταπριλιάτικα ψέματα...

Ημέρα διεθνούς ψεύδους η σημερινή και πολλές εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης συναγωνίστηκαν για το πιο ευφάνταστο ψέμα που θα καταφέρει να «εξαπατήσει» τους ανυποψίαστους αναγνώστες ή ακροατές. Άλλες προσπάθειες ήταν πετυχημένες και άλλες λιγότερο, η τελική κρίση, ως συνήθως, είναι του αναγνώστη.

Κάποιοι παρασύρθηκαν και πίστεψαν τη βρετανική εφημερίδα Sun, που ενημέρωνε τους αναγνώστες της ότι δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο χαρτί με γεύση, καλώντας τους να...

...βάλουν τη γλώσσα τους στο ειδικό τετράγωνο για να ανακαλύψουν την "κρυφή γεύση".

Η Daily Telegraph σε εκτενές της άρθρο που υποστηρίζεται από φωτογραφικό υλικό, αναφέρει ότι ειδικά εκπαιδευμένα κουνάβια εφοδιασμένα με μικροτσίπ μπορούν να κινούνται σε λαγούμια ελέγχοντας τις υπόγειες συνδέσεις καλωδίων για το διαδίκτυο. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα κουνάβια αυτά ήδη χρησιμοποιούνται από εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, προκειμένου να διευρύνουν το ευρυζωνικό δίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ένα άλλο πρωτότυπο ψέμα ήρθε από το ραδιόφωνο του BBC, το οποίο σε εκπομπή του υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή του αντικείμενο που αποδεικνύει ότι η μητέρα του Σέξπιρ ήταν Γαλλίδα.

"Φυσικά έχουμε τον Μολιέρο και τον Ρακίνα, αλλά θα κάνουμε χώρο και για τον Σέξπηρ στο εθνικό Πάνθεον των μεγάλων συγγραφέων μας", δήλωσε ο Γάλλος πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που πήρε μέρος οικειοθελώς στη φάρσα του BBC.

Ο ιός της νέας γρίπης μονοπώλησε την ψεύτικη είδηση της σουηδικής εφημερίδας Metro. Ένα τσιπάκι τοποθετήθηκε σε όσους Σουηδούς εμβολιάστηκαν κατά του ιού της νέας γρίπης Α H1N1 και θα μπορούν να μπαίνουν στο μετρό χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο, υποστήριζε το θέμα.

Το πρωταπριλιάτικο έθιμο τηρήθηκε όμως και στο διαδίκτυο. Ο αμερικανικός διαδικτυακός όμιλος Google ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να μετονομαστεί σε Topeka για να τιμήσει την πόλη του Κάνσας που πριν ένα μήνα αποφάσισε να μετονομαστεί σε Google, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία στο ιστολόγιό της.

Τέλος το φιλανδικό κανάλι MTV3 έγραψε στον ιστότοπο του πως από τα μέσα Απριλίου τα αυτοκίνητα της Formula 1 θα κινούνται σε τρεις τροχούς.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο
Σύμφωνα με τις δύο επικρατέστερες θεωρίες, οι Γάλλοι ή οι Κέλτες ήταν αυτοί που χάρισαν απλόχερα στο σημερινό πολιτισμό την ευχαρίστηση να ψεύδεται, να εξαπατά και να παραπλανά έστω και για μία ημέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: