8.4.10

Προβληµατισµοί...

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ εξωκοινοβουλευτικοί ήταν µύγες στο γάλα της κυβερνήσεων. Αν οι πρωθυπουργοί ήθελαν να δώσουν χαρτοφυλάκιο σε πρόσωπο που δεν πολιτευόταν, το τοποθετούσαν στη λίστα Επικρατείας. Και στις επόµενες εκλογές το έριχναν στη µάχη του σταυρού.
ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ίσχυαν στο παρελθόν. Από κοινοβουλευτική η Δηµοκρατία έγινε πρωθυπουργική. Και τώρα τείνει να µεταλλαχθεί σε οιονεί προεδρική. Η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακραία εκδοχή. Στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί δεν έβαλε στην κυβέρνησή του απλώς πρόσωπα που δεν ήταν στη Βουλή, αλλά πρόσωπα που...
ανήκαν σε άλλα κόµµατα! Υπό το πρίσµα αυτό, φαντάζει µάλλον συγκρατηµένη η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να κάνει υπουργό Επικρατείας τον Παµπούκη, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον Δρούτσα και υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής την Τίνα Μπιρµπίλη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η Τίνα έχει τραβήξει το µεγαλύτερο ζόρι από τους εξωκοινοβουλευτικούς. Γιατί; Διότι δεν έχει την κάλυψη του Παπανδρέου, όπως ο Παµπούκης που έχει γραφείο στο Μαξίµου ή ο Δρούτσας που βρίσκεται υπό τη σκέπη ενός Πρωθυπουργού Εξωτερικών. Διότι κατέχει υπουργείο που νοµοθετεί και µάλιστα σε θέµατα που αφορούν τόσο την αγορά όσο και την κοινωνία. Και διότι είναι γυναίκα. Στην Ελλάδα ένας αδιόρατος σεξισµός διατρέχει τα υπουργικά συµβούλια.

Οχι πως θα τολµούσε κανείς να αντιµετωπίσει έτσι µια Βάσω Παπανδρέου ή µια Άννα Διαµαντοπούλου. Η Τίνα όµως δεν έχει κερδίσει ούτε κοµµατικά ούτε κοινοβουλευτικά γαλόνια. Ακόµη χειρότερα: η Μπιρµπίλη δεν λαµβάνει υπ’ όψιν τους κώδικες της πολιτικής.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι πως το χθεσινό Υπουργικό δεν ήταν εντελώς ανέφελο. Ο Θόδωρος Πάγκαλος έκανε διάφορες ερωτήσεις στην Τίνα για τους ηµιυπαίθριους σε στυλ κουίζ: τι γίνεται, ας πούµε, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κολόνα; Η Μπιρµπίλη ήταν διαβασµένη. Ωστόσο µε την παρέµβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου τα θέµατα ήταν πιο δύσκολα. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος είχε χορέψει στο ταψί την κυβέρνηση Καραµανλή το καλοκαίρι του 2009, όταν παρουσιάστηκε η σχετική ρύθµιση Σουφλιά.

Είχε τότε βάλει θέµατα νοµικής και συνταγµατικής τάξης. Η ρύθµιση της Μπιρµπίλη για τους ηµιυπαίθριους εναρµονίζεται µε τα στάνταρ κριτικής που είχε βάλει ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ; Με τη Ν.Δ. σε κατατονία - και τον Σουφλιά εκτός ενεργού πολιτικής - είναι µια ερώτηση που την κάνει η κυβέρνηση στον εαυτό της. Είναι όµως ένας προβληµατισµός που έχει σηµασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πράσινη Τίνα έχει αγαθές προθέσεις. Ωστόσο δεν µπορείς να είσαι υπουργός και να συνεχίζεις να συµπεριφέρεσαι ως συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: