25.4.10

Παζάρι στο παρά 5' ...

Σε... Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τρόικα του μηχανισμού στήριξης, ώστε η προσφυγή να αποδειχθεί εθνικά συμφέρουσα λύση, προσβλέπει η κυβέρνηση από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου πάτησε το κουμπί της ενεργοποίησης.
Η «επόμενη μέρα» του δηλωθέντος αιτήματος είναι εξίσου δύσκολη και πολυσύνθετη από την προηγούμενη. Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που...
μπορεί να διευκολύνει την πορεία εκτέλεσης του «άχαρου» τριετούς ή τετραετούς σχεδίου, συνυπολογίζοντας τους «αστερίσκους» που «κραδαίνουν» οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και που απεχθάνονται οι άνθρωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το... πείραμα.
Το ΔΝΤ ακολουθεί την ίδια διαδικασία επί δεκαετίες για τη «σωτηρία» της χώρας που το αιτείται. Το «πάντρεμα» του Ταμείου με το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι το πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς η Ευρώπη πρώτη φορά δοκιμάζει και δοκιμάζεται - τονίζει ανώτατο στέλεχος των Βρυξελλών προεξοφλώντας ότι η «πρώτη φορά για την Ευρώπη και τον μηχανισμό της αφήνει περιθώρια χρόνου (ελάχιστου) και ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση».

Το «παζάρι» μέχρις...εσχάτων, τουλάχιστον γι’ αυτή την εβδομάδα, λέγεται ότι θα συνεχιστεί από την ελληνική πλευρά, με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους κορυφαίους παράγοντες να φιλοδοξούν ότι θα εξασφαλίσουν στη διαπραγμάτευση το ξεκλείδωμα του δανεισμού με «αντάλλαγμα» λιγότερο δυσβάσταχτα μέτρα. «Πάμε λέξη λέξη και παράγραφο παράγραφο» λένε κυβερνητικά στελέχη.

«Είναι εθνική ανάγκη», είπε ο πρωθυπουργός αποδραματοποιώντας το γεγονός της προσφυγής, βάζοντας φόντο στις δηλώσεις του το νησιώτικο ακριτικό τοπίο του Καστελόριζου.

Προηγήθηκε «άγριο ξενύχτι» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου το επιτελείο του φρόντιζε τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενημερώνοντας κάθε λίγο και λιγάκι τον πρωθυπουργό στο Καστρί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έκανε «κρίσιμα» τηλεφωνήματα στην Ευρώπη μέχρι αργά και τα ξημερώματα άναψε τελεσίδικα το «πράσινο φως» για την προσφυγή. Παμπούκης, Αθανασάκης, Ραγκούσης, Θέος, Πολεμαρχάκις, Ελενόπουλος και άλλοι έπιασαν αμέσως δουλειά.

Κάποιοι έψαχναν και τον συμβολισμό. Αρκετοί εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να μην κάνει την ανακοίνωση με φόντο το ακριτικό Αιγαίο, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν είχε σκοπό να αλλάξει πρόγραμμα...

Αυτό δε πρότειναν και όσοι τάχθηκαν υπέρ της αποδραματοποίησης και κατά του διαγγέλματος στο τζάκι του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι λεονταρισμοί τώρα της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν φαίνεται να ανησυχούν την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός της σύμβουλος όταν μίλησε με τον ομόλογό του Ηρακλή Πολεμαρχάκι την Παρασκευή, τον καθησύχασε για την τελική στάση της Γερμανίας.

Ολοι άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι η «Μέρκελ» επιδιώκει να περάσει το τεστ στις κρίσιμες εκλογές της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μετά να ανοίξει το πουγκί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γίνει αναίμακτα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα πιέζει συνεχώς για ακόμα πιο σκληρά μέτρα και θα... παίζει με το ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα λειτουργήσουν άμεσα οι γέφυρες που χτίστηκαν εδώ και μέρες. Για παράδειγμα, εκτός από τον δανεισμό περίπου 12 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και ο δανεισμός ως προκαταβολή από χώρες της Ευρώπης (π.χ. με δάνειο του ενός μηνός). Το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουμε από τους εταίρους θα φτάσει τα 35 δισ. ευρώ.

Ο γολγοθάς
Θα κρινόμαστε κάθε εβδομάδα

Αύριο η χώρα μπαίνει σε μία νέα εποχή. Ο ταξιδιώτης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει από τις ΗΠΑ και τις εκεί επαφές, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και κυρίως στο «διά ταύτα» που ετοιμάζουν οι «προπονημένοι» του ΔΝΤ ελεγκτές σε κάθε υπουργείο. Το «κοστούμι» έχει ήδη συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία εντός, ίσως, της εβδομάδας θα «συνυπογράψει» και η Ευρώπη για να αρχίσουν οι εισροές στα ελληνικά ταμεία των δανείων.

Το σίγουρο είναι ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ε.Ε. θέλουν να δώσουν «μονοκοπανιά» τα κονδύλια του δανεισμού. Μάλιστα οι επί των οικονομικών προειδοποιούν ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται με στυλ «για να δούμε τι έκανες αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουμε αν πάρεις την επόμενη δόση»! Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε συνεχή «πόλεμο» με την... τρόικα και τον κακό εαυτό της και θα φιλοδοξεί ότι θα εφαρμόσει πιστά το νέο πρόγραμμα σταθερότητας που θα συναποφασιστεί στη λεπτομέρειά του εντός των προσεχών ημερών.

Ανασχηματισμός
Αρχή με διοικητές Οργανισμών και βλέπουμε...

Η διαμόρφωση του σκηνικού στη χώρα είναι το δεύτερο επίπεδο -εξίσου σημαντικό- που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αναμένουν αντιδράσεις, οργανωμένες ή όχι, στο πρόγραμμα ισχυρής πίεσης στα εισοδήματα. Το κλίμα αβεβαιότητας θα συνεχιστεί, λένε όσοι μπαίνουν στον κόπο των προβλέψεων και ως προς την αντίδραση των πολιτών αρχικά (που ζουν στα όρια της φτώχειας). Δηλώνουν στους συνομιλητές τους ότι θα υπάρξουν σίγουρα ανακατατάξεις και ότι θα ταρακουνηθεί γενικώς το πολιτικό σύστημα. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά τα σχέδια που εξυφαίνουν.

Ασχολούνται με το... καλό, κακό και άσχημο σενάριο και ρίχνουν ιδέες για την «επόμενη μέρα» στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Τα σενάρια. Οταν ερωτώνται για την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή άλλων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, απορρίπτουν προς το παρόν το όποιο σκεπτικό. Είναι κοινό μυστικό ότι στελέχη μέμφονται το οικονομικό επιτελείο για τις προηγούμενες κινήσεις του (πάντα ανεπισήμως) και ότι ακόμη και συνεργάτες του πρωθυπουργού συζητούν τα περιθώρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.

Θα κάνει ανασχηματισμό; «Ολα είναι ανοιχτά και τίποτα», δηλώνει στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται αρχικά να κάνει πίσω σε εισηγήσεις για αλλαγές στις διοικήσεις οργανισμών, από τη στιγμή που ήδη κρίνονται ανεπαρκείς.

Κυβερνητικός παράγων δε προσθέτει ότι εκτός από το... τσουνάμι μέτρων, δεν αποκλείεται να σκάσει «βόμβα» αλλαγών σε επίπεδο προσώπων, όταν κριθεί τελεσίδικα απαραίτητο - και επιμένουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αναγκαστικά μέσα στις προσεχείς μέρες ή μήνες. Από φθινόπωρο και μετά...

Ο πρωθυπουργός στο Καστελόριζο λίγο μετά την προσφυγή στον ευρωμηχανισμό. Είχε προηγηθεί ένα δραματικό παρασκήνιο στο Μαξίμου.

Φώφη Γιωτάκη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: