19.4.10

Γιορτή της Ελλάδας στην 5η Λεωφόρο...

www.greeknewsonline.com
Καλός ο καιρός αλλά λίγος ο κόσμος στην εθνική παρέλαση...
Στα γαλανόλευκα «έντυσαν» την 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν το απόγευμα της Κυριακής οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, τιμώντας με μια μεγαλειώδη παρέλαση την 189η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, και διατρανώνοντας την εθνική τους υπερηφάνεια και την αγάπη τους για τη χώρα καταγωγής τους.
Περίπου 110 ομογενειακοί φορείς, κοινότητες, εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, σχολεία, φοιτητικές οργανώσεις και ιδιωτικοί φορείς με 42 άρματα παρέλασαν από την 64η οδό στην 5η Λεωφόρο έως την 79η οδό, στέλνοντας με τα συνθήματά τους που αφορούσαν στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, μήνυμα συνέχισης του αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού. Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στους...
ομογενείς βετεράνους και τους προσκόπους, καθώς και στην επέτειο των 2,500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, ο πρώην υφυπουργός Παναγιώτης Σκανδαλάκης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ενώ συμμετείχε και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Ελπίδα Τσουρή και αποτελούμενη από τους βουλευτές, Χρυσή Αράπογλου, Γιάννη Διαμαντίδη, Γιάννη Τραγάκη, Σπύρο Ταλιαδούρο, Κυριάκο Βελόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο παρουσιαστής του FOX, Ερνι Ανάστος, ο βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Μάθιου Μπογδάνος και οι ομογενείς πρόσκοποι ήταν οι φετινοί τελετάρχες.

Την παρέλαση άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που με το αγέρωχο ύφος και τον άψογο βηματισμό τους γέμισαν με υπερηφάνεια τις καρδιές των Ελλήνων της Νέας Υόρκης.

Ομως φέτος, ήταν ιδιαίτερα αισθητή η απουσία του γνωστού «Κολοκοτρώνη», Τάκη Νικολόπουλου, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το άλογό του βημάτισε μόνο στην 5η Λεωφόρο, χωρίς τον αγαπητό ομογενή που για χρόνια τώρα με την παραδοσιακή του στολή, την περικεφαλαία και το γιαταγάνι του ζωντάνευε μια ιστορική προσωπικότητα του ’21. Το άλογο κρατούσε ο γιος του Γιάννης Νικολόπουλος, ακολουθώντας τη μαυροντυμένη μητέρα του και τα αδέλφια του και σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Την ικανοποίησή τους για την παρέλαση εξέφρασαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καλαμαράς και οι συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας και Μέμη Σταθάτου.

Δοξολογία

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και, παρουσία, όπως κάθε χρόνο, των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Προηγήθηκε το μνημόσυνο για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβο, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του, τον Απρίλιο του 2005, την ημέρα της παρέλασης.

«Η τόλμη και η γενναιότητα του 1821 συνοδεύτηκε από την Ανάσταση του Γένους, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, προσθέτοντας πως η σημερινή είναι μέρα γενναιότητας και Αναστάσεως στη ζωή του Εθνους μας.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε –μεταξύ άλλων- ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μεν περίοδο, αλλά έχουμε και μια περίοδο που μπορούμε να βάλουμε σήμερα τους στόχους για να πάμε σ΄ ένα καινούριο αύριο για μια περήφανη Ελλάδα».

«Μια Ελλάδα, που θα είναι δυνατή, που θα είναι πλούσια και θα μας δίνει δυο πράγματα που είναι πολύ σημαντικά: Πρώτο, να τιμάμε τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να έχουμε αυτή την ελεύθερη και περήφανη χώρα και δεύτερο, να την κρατήσουμε με αξιοπρέπεια στο σημείο που της αξίζει και να μιλάμε στα παιδιά μας για την ιστορία της, τις ομορφιές της και τους αγώνες της. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος γιατί το βλέπω στα μάτια όσων μιλώ, το βλέπω στη διάθεση που υπάρχει στην κοινωνία, στους πολίτες, στον πολιτικό κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι και με την στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού και της Εκκλησίας θα τα καταφέρουμε».

«Στις δύσκολες περιστάσεις οι Ελληνες γίνονται ένα, είναι συσπειρωμένοι όλοι μαζί, όπου και να βρίσκονται, σε όποια γωνιά του κόσμου, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, για να βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσκολίες», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε λίγο αργότερα κατά την καθιερωμένη δεξίωση στο Pierre, η οποία ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Τάκη Νικολόπουλου.

Pierre Hotel

Στην υποχρέωση που έχουμε να φανούμε αντάξιοι των αγωνιστών του 1821, αναφέρθηκε ο εκ των τελεταρχών, συνταγματάρχης Μάθιου Μπογδάνος, ενώ ο επίσης τελετάρχης, παρουσιαστής του FOX Ερνι Αναστος επισήμανε ότι «γιορτάζουμε όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον στα πρόσωπα των παιδιών μας»

«Ας γίνει η επέτειος αυτή η έμπνευση και η αφετηρία για μια πιο δυναμική πορεία του Ελληνισμου μπροστά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε στο χαιρετισμό της η επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής Ελπίδα Τσουρή.

Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την ύπαρξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος δίνει κάθε χρόνο δυναμικό παρών στην παρέλαση.

Διακήρυξη του Κυβερνήτη Ντειβιντ Πατερσον και της πολιτειακής Βουλής επέδωσε στους προέδρους της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρέλασης ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην πολιτειακή γερουσία, Ντιν Σκέλος, μαζί με τον πολιτειακό βουλευτή Μιχάλη Γιάνναρη.

«Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας σε όλα τα θέματα», τόνισε ο πολιτειακός βουλευτής του Ροουντ Αιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ενώ ο ομογενής ελεγκτής της κομητείας του Nassau Γιώργος Μαραγκός υπογράμμισε ότι η ελευθερία δεν αποκτάται χωρίς αγώνες.

Ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας επισήμανε ότι είναι σημαντικό για μας να θυμόμαστε τους αγώνες των προγόνων μας και να εμπνεόμαστε από αυτούς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του Οχάιο, Ζάκ Σπέις και του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης, ο υποψήφιος για την Γερουσία Αλέξης Γιαννούλιας, ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, οι γενικοί ελεγκτές της Πολιτείας Τόμας Ντι Νάπολι και του Δήμου Τζον Λιου.
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: