10.11.09

Μ. Γκορμπατσόφ: Η Ευρώπη φοβάται τη Ρωσία...


Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απηύθυνε σήμερα έκκληση για καλύτερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία σύνοδο στο Βερολίνο με την συμμετοχή προσώπων που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
«Υπάρχουν ακόμη ορισμένοι φόβοι για την Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Γκορμπατσόφ και προειδοποίησε ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη εξαρτάται εν μέρει από την συνεργασία με την Ρωσία.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ...

αποφάσισε ακόμη τι είδους Ρωσία θέλει να δει», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ απευθυνόμενος στους νομπελίστες της Ειρήνης, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και ο Μοχάμαντ Γιούνους από το Μπαγκλαντές ιδρυτής της τράπεζας Grameen που βοηθάει οικονομικά τους φτωχούς.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απαντώντας στον Γκορμπατσόφ τόνισε ότι «θέλουμε μία Ρωσία ισχυρή στην οποία θα επικρατεί σταθερότητα και ευημερία με σεβασμό στους νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η σύνοδος υπό το σύνθημα «Γκρεμίστε τα νέα τείχη» άρχισε με ομιλία του δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ που τόνισε ότι η πτώση του Βερολίνου πριν από 20 χρόνια ήταν συμβολική της αλλαγής που ο λαός μπορεί να φέρει.

Ο συμπροεδρεύων της συνόδου ιταλός πολιτικός Βάλτερ Βετρόνι δήλωσε ότι τα γεγονότα του 1989 δεν έφεραν τη διεθνή ειρήνη, όπως αποδείχθηκε από τον πόλεμο στα Βαλκάνια και επισήμανε ότι «ζούμε σε μία νέα περίοδο ανασφάλειας». Πρόσθεσε ότι οι διχόνοιες και τα μίση έχουν δημιουργήσει τείχη μεταξύ λαών, πολιτισμών και θρησκειών.

Στην διαρκείας της διήμερης συνόδου, οι νομπελίστες πρόκειται να συζητήσουν για τη φτώχεια τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Naftemporiki.

Δεν υπάρχουν σχόλια: