9.11.09

Γεύσεις...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΔΩ ΚΑΙ πέντε χρόνια, η πορεία της Λούκας Κατσέλη εντός ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που λέμε «ίδια γεύση». Και η γεύση δεν ήταν πικρή.

Η ΛΟΥΚΑ κέρδισε όλες τις μάχες γύρω από τον Παπανδρέου. Κέρδισε σταθερά τις μάχες της οικονομικής πολιτικής. Μαζί κέρδισε τους αντίπαλους οικονομολόγους- από οικονομικό επιτελείο εποχής Σημίτη μέχρι υπερ-ατλαντικές πανεπιστημιακές μεταγραφές όπως ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις. Συμπάθειες δεν κέρδισε στη διαδικασία αυτή, αλλά αυτό δεν φαινόταν να την ενδιαφέρει. Παραμονές εκλογών, στο οικονομικό πεδίο είχαν...
μείνει μόνον εκείνη και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Από το σημείο αυτό και μετά, η γεύση άρχισε να αλλάζει.

Η ΚΑΤΣΕΛΗ πήρε το υπουργείο Οικονομίας. Αυτό όμως δεν πήγαινε μαζί ούτε με το γραφείο στον έκτο όροφο της οδού Νίκης. Ούτε με την εκπροσώπηση της χώρας σε Γιούρογκρουπ και Εκοφίν. Ούτε με την αρμοδιότητα επί των τραπεζών και των μεγάλων ΔΕΚΟ. Ούτε- τελικά- με τη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτά τα πήρε όλα ο Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών. Η αλήθεια είναι πως στην Ιπποκράτους την έπαιξε έξυπνα. Δεν την κόντραρε μετωπικά και τεχνοκρατικά. Αντιθέτως, της άφησε το πεδίο ελεύθερο. Μετά τη ΔΕΘ, η γενική εντύπωση ήταν πως η Λούκα τα πήρε όλα. Όμως ο γύρος θριάμβου ήρθε νωρίς. Τα αρνητικά μηνύματα προς τον Παπανδρέου- από παράγοντες αγοράς και οικονομίας έως εκείνους που αλληλογραφούν μαζί του μέσω e-mail- φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο στην κατανομή των χαρτοφυλακίων.

ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ της Λούκας λέγεται Οικονομίας αλλά είναι το παλιό Ανάπτυξης- όθεν και το γραφείο- με κερασάκια το ΕΣΠΑ, το παλιό Ναυτιλίας και άλλα τινά. Ακόμη χειρότερα: στην Κατσέλη έλαχε η πρώτη κρίση της κυβέρνησης, δηλαδή η κόντρα των λιμενο-συνδικάτων με τους Κινέζους της CΟSCΟ στον Πειραιά. Καθώς οι εβδομάδες περνούν και δεν βρίσκεται κατάλληλη λύση, αρχίζει να δημιουργείται μια αίσθηση πως η Λούκα δεν είναι η κατάλληλη να λύσει τη διαφορά. Προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο με τα άλλα υπουργεία - ας πούμε ο Σηφουνάκης βγήκε και πήρε πίσω τις απόψεις της Κατσέλη για ΟΤΕ και Ολυμπιακή- αλλά και με το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί αισθάνονται ότι πρέπει να βάλουν πλάτη και να βγάλουν στο λιμάνι τον Πάγκαλο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τότε που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, η Λούκα δεν κερδίζει πια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: