Σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο Βόρειο Αιγαίο γεννά η συλλήβδην απόρριψη των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβάλει επιχειρηματίες των νησιών προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο... Και συγκεκριμένα του τουριστικού κλάδου που είδαν τα σχέδια ανακαίνισης των ξενοδοχειακών μονάδων που διαθέτουν να ναυαγούν εξαιτίας της άρνησης των κεντρικών αρχών να τα εντάξουν στο πρόγραμμα.
Απορριπτικές αποφάσεις που ήρθαν παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχαν τύχει της προέγκρισης των τοπικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για μόλις έξι προτάσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης μόλις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ψίχουλα δηλαδή αν αναλογιστούμε ότι αντίστοιχα σχέδια σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη εγκρίθηκαν σωρηδόν και μάλιστα με κόστος πολλαπλάσιο, αφού σε πολλά από αυτά το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται σε μία και μοναδική επένδυση. Ποσό που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και τα τέσσερα εκατομμύρια για το καθένα σχέδιο.
«Είναι βέβαιο ότι έτσι η μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα οδηγείται στον αφανισμό, εάν συνεχιστεί αυτός ο αποκλεισμός από τα αναπτυξιακά εργαλεία της Πολιτείας» επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων «Global EY Επιχειρείν» που εδρεύει και δραστηριοποιείται στο Βόρειο Αιγαίο και με το οποίο ζητεί να ισχύσει και στο Βόρειο Αιγαίο ό,τι και στις άλλες μειονεκτικές περιοχές, όπως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η ίδια εταιρεία έχει αποστείλει και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι στην επικείμενη επίσκεψή του στη Λέσβο κάτι θα έχει να πει για αυτό το γεγονός.
Εκτός βέβαια αν στις σκέψεις του το Βόρειο Αιγαίο έχει ήδη καταχωριστεί ως εν δυνάμει ορυχείο αφού, εκτός από το αντιμόνιο στη Χίο, κάτι έχει αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται και για λίθιο στη Σάμο, ακόμα και για ουράνιο στην Ικαρία!
Γιώργος Παγούδης
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου