11.8.22

Αδιαφορούν συστηματικά για το μεγάλο αριθμό νεκρών από κορονοϊό...



Ανυποχώρητη στην τραγική στρατηγική της για την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση, ενώ οι «σκληροί» δείκτες επιμένουν με τη χώρα να θρηνεί 45 νεκρούς κάθε μέρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και τριπλάσιο αριθμό τον Ιούλιο συγκριτικά με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. 
 
Μετά τις... αντιδράσεις των ειδικών στην πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας να αλλάξει το πρωτόκολλο του ΠΟΥ με... δικό του για την καταγραφή των θανάτων από τον νέο κορονοϊό, ο Θάνος Πλεύρης επιχείρησε να δικαιολογήσει τις αλχημείες του αγνοώντας επιδεικτικά των μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, θέλοντας να αντιμετωπίσει ήδη την πανδημία... σαν ενδημική νόσο.

Μιλώντας  στον ΣΚΑΪ ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο καταγραφής ως καταγραφής» και επικαλέστηκε «έρευνα του κ. Σύψα στο Λαϊκό και άλλα νοσοκομεία» που δείχνει πως «πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών οι οποίοι πέθαναν από άλλα αίτια και ήταν απλώς θετικά στον κορονοϊό» και «δεν χρειάστηκε να πάρουν θεραπεία καθόλου για τον κορονοϊό».

Χωρίς να δώσεις επί της ουσίας απαντήσεις για την επίμαχη απόφαση υποστήριξε πως «βασική διαφορά τώρα είναι ότι στις μεταλλάξεις της "Όμικρον" έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά, που δεν υπήρχε στην πρώτη φάση. Οπότε ακολουθούνταν ένα μοντέλο που έλεγε ότι άπαξ έχεις μπει σε πτέρυγα covid, οποιαδήποτε κι αν είναι η αίτια, καταγράφεται και το αίτιο κόβιντ. Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή; Δεν ερχόμαστε να πούμε ότι δεν θα αναφέρουμε θύματα. Αυτό που κάνουμε είναι ότι προσθέτουμε δείκτες».


Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική διαχείριση αντιμετώπισης επέλεξε να μιλήσει για τις διαφορές της κατάστασης σε σχέση με πέρυσι σημειώνοντας το μεγάλο βαθμό του πληθυσμού, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τις πολλές νοσήσεις και το «όπλο» των αντιικών φαρμάκων.

«Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε σε μέτρα»

Και παρότι ο ίδιος προέβλεπε από τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση κήρυττε τη «λήξη» της πανδημίας με άρση των περιορισμών, τη λήψη μέτρων τον Σεπτέμβριο, σήμερα θέλησε να πει πως «αρχικά η πρόθεσή μας συνολικά είναι να μην πάμε σε υποχρεωτικότητες». «Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε σε μέτρα υποχρεωτικότητας. Θα υπάρχουν συστάσεις όπως υπάρχει και τώρα για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και όπου υπάρχουν κλειστοί χώροι αλλά δεν είναι στη βούλησή μας να πάμε σε μέτρα» . 

Παράλληλα, παραδέχεται ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία και ότι θα επιστρατευτούν οι ιδιωτικές κλινικές, την ώρα που επιμένει πως δεν πιέζεται το ΕΣΥ. «Το τελευταίο κύμα έδειξε ότι δεν είχαμε πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είχαμε πίεση στις απλές κλίνες» είπε για να προαναγγείλει πως ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν «απλές κλίνες. Είναι έτοιμες. Είναι κατά βάση νοσηλείες που χρειάζονται απλές κλίνες, δεν χρειάζονται πολύ μεγάλες παροχές οξυγόνου». «Εμείς θέλουμε να διαχειρίζονται περιστατικά οι ιδιώτες, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να μην πιέζονται οι απλές κλίνες στο ΕΣΥ» πρόσθεσε. 

«Σε δύο φάσεις από τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια»

Επίσης, ο κ. Πλεύρης δήλωσε πως η προμήθεια των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων για τον ιό, θα γίνει σε δύο φάσεις, έως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αρχικά αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον και θα ακολουθήσουν τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα για τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5. Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν καταθέσει τους φακέλους τους, υπάρχουν εγκριτικές διαδικασίες και «από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ισχυρίστηκε πως η «διαφοροποίηση» στην καταγραφή των νεκρών εξυπηρετεί ένα διπλό στόχο: «να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας του ιού και δεύτερον αυτοί οι υπολογισμοί επηρεάζουν  την αποτελεσματικότητα που έχουν τα φάρμακα και τα εμβόλια. Υπάρχει ένας απώτερος σκοπός σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα».


Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα ανέφερε στο Mega πως «μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την συρρίκνωση να συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Γεγονός που φαίνεται και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Μέχρι στιγμής το σενάριο πηγαίνει όπως είχαμε προβλέψει, δεν περάσαμε του 150 διασωληνωμένους και μάλιστα χωρίς μέτρα σε αντίθεση με πέρυσι το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

«Πήγε πολύ καλά φέτος και θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, καθώς υπολογίζουμε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει τελειώσει η ύφεση αυτής της έξαρσης» είπε και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία του κορονοϊού ισχυριζόμενος είναι αυτή που είχαμε προβλέψει. Ωστόσο, ο ίδιος τον Ιούνιο εκτιμούσε πως θα υπάρχει «μικρή ως μέτρια» αύξηση στον αριθμό των θανάτων... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: