20.1.22

Ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο...


Ένα άλλος ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκύψει μετά το 3ο Συνέδριο του κόμματος που θα εκκινήσει στις 31 Μαρτίου, εφόσον γίνει αποδεκτή η ανατρεπτική εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το... Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αφήνει πίσω του τις «παραδοσιακές» δομές των κομμάτων της αριστεράς. Η ηγεσία του «ποντάρει» στην «μεταβίβαση εξουσίας» στα μέλη , που δίχως μεσολαβήσεις και με την συνδρομή των νέων τεχνολογιών, θα αποφασίζουν για την εκλογή προέδρου και οργάνων αλλά και για την στάση του κόμματος σε σημαντικά πολιτικά ζητήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει ότι με τις αλλαγές αυτές προσβλέπει στην οργανωτική μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ με την είσοδο νέων μελών και το «άνοιγμα» των οργανώσεων στην κοινωνία. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά πιο «στιβαρά» πολιτικά χαρακτηριστικά εφόσον θα υπάρχει πλέον Επιτροπή Δεοντολογίας με ισχυρή νομιμοποίηση από το συνέδριο. Όλα αυτά στην προοπτική της επόμενης εκλογικής μάχης και τον στόχο της ανάδειξης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τάραξε τα νερά
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, «τάραξε τα νερά» στην χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Αφού πρότεινε ευρύτατες και ριζικές αλλαγές τόσο στην οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο καταστατικό του κόμματος. Αν οι προτάσεις του εγκριθούν στο Συνέδριο, που ειναι και το πιο πιθανό ενδεχόμενο, τότε μετά την λήξη του θα δρομολογηθεί μια, προτόγνωρη για τα δεδομένα του κόμματος, διαδικασία. Αφού το σώμα των συνέδρων δεν θα εκλέξει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή αλλά θα καταρτίσει την ενιαία λίστα υποψηφίων προκειμένου να αποφανθεί η βάση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ μέχρι τώρα οι οργανωτικές αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν ομόφωνα στο Πολιτικό Συμβούλιο, η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε «κατά πλειοψηφία» με 28 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Αιτία η διαφωνία των στελεχών που πρόσκεινται στην λεγόμενη «Ομπρέλα», που αποτελείται από την τάση των «53» και στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και άλλοι.

Πάντως η συζήτηση για την αναγκαιότητα καινοτόμων οργανωτικών αλλαγών δεν είναι καινούργια στο εσωτερικό του κόμματος, αφού μετά τις εκλογές του 2019 αρκετά στελέχη την θεωρούν σημαντική πλευρά της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για το θέμα είχε κάνει ο Αντώνης Κοτσακάς, ένας από τους ιδρυτές της «Ριζοσπαστικής Εναλλακτικής Ενότητας», της πιο πρόσφατης τάσης στην «εσωκομματική γεωγραφία» του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τα θέματα της απευθείας εκλογής προέδρου έχουν το προηγούμενο διάστημα ανακινήσει πολλά στελέχη των λεγόμενων «προεδρικών», ενώ το ζήτημα της άμεσης διεύρυνσης του κόμματος είναι μόνιμη επωδός για τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει σχεδόν 2,5 μήνες πρίν το συνέδριο την πρότασή του, αναμένεται να πυροδοτήσει έναν πλούσιο και πιθανότατα έντονο πολιτικό διάλογο. Ιδίως από την στιγμή που είναι σαφής η πρόθεση ώστε οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν μεν να υφίστανται αλλά με αποκλειστικό αντικείμενο την «παραγωγή ιδεών» και όχι την «παραγωγή στελεχών». Πλέον δεν θα είναι αναγκαίο ένας υποψήφιος για την Κ.Ε να βρίσκεται στην «λίστα» κάποιας τάσης αλλά θα μπορεί να θέσει απευθείας υποψηφιότητα.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον διάλογο που θα διεξαχθεί φαίνεται να είναι και το αν με την νέα δομή ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά «αρχηγικό» χαρακτήρα. Θέση την οποία η ηγεσία του κόμματος απορρίπτει εκτιμώντας -αντίθετα- πως η βάση του κόμματος, δηλαδή τα μέλη, θα εκλέγουν τόσο τον αρχηγό όσο και την κεντρική επιτροπή. Έτσι το μόνο που ενισχύεται είναι η συμμετοχή των μελών.

Ανοιχτό κόμμα
Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί ένα «διαφορετικό, ανοιχτό, ελκυστικό και πιο σύγχρονο κόμμα» στόχο τον οποίο θα υπηρετήσει ένα «μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης». Παράλληλα εκτιμά πως η νέα δομή θα αποτελέσει ένα «ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις».

Στον ίδιο παρανομαστή προτείνονται αλλαγές που αφορούν το «άνοιγμα» των οργανώσεων απλουστεύοντας τις διαδικασίες ένταξης ενός μέλους. Πλέον θα απαιτείται μια απλή αίτηση του πολίτη και όχι η αποδοχή του από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη ασφαλιστική δικλείδα για περιπτώσεις ενστάσεων θα είναι η προσφυγή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Θεωρείται πως οι διαδικασίες αυτές θα συμβάλουν στην αριθμητική ενίσχυση του κόμματος ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιδιότητας του μέλους αφού θα έχει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο.

Ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα είναι η θεσμοθέτηση μίας μόνιμης Επιτροπής Δεοντολογίας στον ΣΥΡΙΖΑ, με ισχυρές αρμοδιότητες και νομιμοποίηση. Η επιτροπή θα εκλέγεται από το Συνέδριο και θα έχει την δυνατότητα να επιβάλλει ακόμη και διαγραφή ενός μέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα θα διαμορφωθεί ένας σαφής «καταστατικός χάρτης» για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μελών. Η Επιτροπή Δεοντολογίας φαίνεται να είναι η οργανωτική «απάντηση» του ΣΥΡΙΖΑ σε συμπεριφορές που κατά το παρελθόν έπληξαν την εικόνα της συνοχής του κόμματος, ενώ πιθανά να αφορά και περιτώσεις στελεχών που βάζουν ιεραρχούν «προσωπικές στρατηγικές» πάνω από τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: