21.1.22

Ο Τσίπρας και «το ΚΚΕ του κέντρου»...


Ο Νίκος Ανδρουλάκης άκουσε πριν λίγες μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Αντέννα να τον «τοποθετεί» στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία». Δεν πρέπει να ένοιωσε μεγάλη έκπληξη. Λογικά το έχει πάρει απόφαση πως το ερώτημα «προς τα πού γέρνει το ΚΙΝ.ΑΛ» θα το αντιμετωπίζει συνεχώς. Μέχρι, είτε να το απαντήσει, είτε το... κόμμα του να αποκτήσει υπερδιπλάσια ποσοστά.

Πώς ένιωσε όμως όταν χθες ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξή του στο Kontra σχολιάζοντας την τακτική του ΚΙΝ.ΑΛ το αποκάλεσε «ΚΚΕ του κέντρου»; Δανειζομενος μάλιστα μια φράση που έχει πει στο παρελθόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος;. Δεν είναι και το πιο φυσιολογικό πράγμα ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (επι Βενιζέλου) να συγκρίνεται με τον ...γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη να επικαλείται τον στόχο μιας «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» θυμίζει την ρητορική του Περισσού που δηλώνει πως επιδίωξή του είναι «ο σοσιαλισμός». Θεωρώντας ότι έτσι, αμφότερα τα κόμματα, αποφεύγουν το δίπολο «δεξιά – αντιδεξιά» και το ερώτημα περί διακυβέρνησης, που θέτει με επίταση η Κουμουνδούρου.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί – όπως λέει – από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να προκύψει μια κυβέρνηση με σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων, τότε πρέπει να εύχεται να …κάνει λάθος. Γιατί το ΚΚΕ (το κανονικό) από το 1990 και μετά, αντιμετωπίζει με αξιομνημόνευτη συνέπεια τα συγκεκριμένα διλλήματα. Είτε όταν τα έθετε το (πάλαι ποτέ) ΠΑΣΟΚ, είτε όταν τα έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου του. Ακόμη και όταν του στοίχισαν σε εκλογικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εάν το …«ΚΚΕ του κέντρου» έχει την ίδια επιμονή, τότε η προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα προκύψει ούτε σε 30 χρόνια.

Μάλλον όμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύουν ότι το ΚΙΝ.ΑΛ μοιάζει με το ΚΚΕ. Για την ακρίβεια δεν πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ μοιάζουν με αυτούς του ΚΚΕ, ανεξαρτήτως του τι κάνει η ηγεσία του. (Η οποία παρεπιπτόντως δεν έχει την πολιτική πολυτέλεια να χάσει ούτε ...μισή ψήφο σε σχέση με τα ποσοστά των εκλογών του 2019).

Αντιθέτως φαίνεται να διαβλέπουν πως ένα τμήμα των ψηφοφόρων, ακόμη και από αυτούς, τους 270.000 που πήγαν στις κάλπες της 12ης Δεκέμβρη, θα αναζητήσει πολιτική διέξοδο από την σημερινή κατάσταση. Πιθανότατα σε ένα γενικότερο «αντι-κυβερνητικό» κλίμα που θα πυροδοτήσουν τα σημερινά αδιέξοδα, στα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας. Εξ’ ου και η αυτοπεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι θα συμβεί μετεκλογικά και το πώς θα λειτουργήσουν τα διλήμματα που έπονται της κάλπης...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: