17.10.21

Νέες προκλήσεις από Άγκυρα ...



Στα αμερικανικά στρατεύματα «ποντάρει» η Αθήνα...
Στον απόηχο της ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμμαχίας με τη Γαλλία, ο Νίκος Δένδιας απαντά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, επικαλούμενος ωστόσο την παρουσία ξένων στρατευμάτων επί ελληνικού εδάφους.

«Αν... μια χώρα σχεδιάσει το «απονενοημένο διάβημα» να μας επιτεθεί θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι στην Ελλάδα σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για να σταθμεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος τους», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών στην Καθημερινή της Κυριακής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θωρακίζεται εμπράκτως, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά, στο ρευστό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει την τροποποίηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει ετεροβαρή.
 
«Η περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των συμφερόντων των ελληνικών οικονομικών ομίλων προκαλεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εκχωρεί ελληνικό έδαφος σε ξένο στράτευμα εις το διηνεκές», σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Ουσιαστικά εκχωρούμε τα πάντα χωρίς κανέναν όρο και τι κάνουμε; Δίνουμε την Αλεξανδρούπολη ως κέντρο των επιχειρήσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ANT1.

►Στην Κύπρο, ο ηγέτης του ψευδοκράτους συνεχίζει προκλητικά. Μιλώντας στην Καθημερινή της Κύπρου τονίζει ότι δεν υφίσταται το κατάλληλο έδαφος για την έναρξη επίσημων συνομιλιών. Επίσης, υπογραμμίζει ότι κανένας Τούρκος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων.

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε στο μεταξύ χθες και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αποκάλεσε την Κύπρο τουρκικό έδαφος.

«Μιλάμε για ένα νησί που είναι δικό μας από το 1571. Σήμερα προσπαθούν να μας πουν διαφορετικά πράγματα, για αυτό θα ήθελα να τους το υπενθυμίσω» είπε ο Φουάτ Οκτάι.

Με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, κυβερνητικοί κύκλοι επέμεναν ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο δρόμο της νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και με συνέπεια τις συνεχείς προκλήσεις. Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής», υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, η απερχόμενη καγκελάριος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, έκανε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνάντησης με τον τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. «Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε., λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, δε δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία.

► Την Τρίτη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ μια μέρα νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα ενημερώσει για τις προκλητικές και παράνομες τουρκικές ενέργειες τους ομολόγους του, ενώ στο περιθώριο θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: