24.10.21

Την Τετάρτη στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί...


...για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα...
 Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, καθώς συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι... έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όσο περνούν οι ώρες τα ερωτήματα πληθαίνουν καθώς η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη φανερώνοντας (εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες) ανησυχητικά φαινόμενα ασυνεννοησίας αλλά και προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγικού συμβάντος.

Οι διαστάσεις που έλαβε το θέμα ανάγκασε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, να ζητήσει από τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Τα τρία ερωτήματα

Το πρώτο ερώτημα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι είναι το πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα και αντί για σύλληψη έχουμε ένα νεκρό. Το δεύτερο ερώτημα προκύπτει από οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας κόντρα στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους «συνολικά εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν».

Στο αποκαλυπτικό βίντεο που μετέδωσε η «Καθημερινή» ακούγονται πεντακάθαρα οι διαβιβάσεις όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός. Ωστόσο, αργότερα, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς».



Βολές κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσαν κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ένα τρίτο ερώτημα αφορά τη συνεννόηση ανάμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή όμως, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (οι πληροφορίες διίστανται αν πρόκειται για την αρχική ομάδα που ενεπλάκη ή άλλη) παρά τις περί του αντιθέτου εντολές συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Από το αιματηρό επεισόδιο εκτός του νεαρού που τραυματίστηκε θανάσιμα υπήρξε τραυματισμός και ενός εκ των επιβαινόντων στο Ι.Χ. που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.Ο τραυματίας διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: