25.10.21

Ολα για όλα για τις ψήφους της αντιπολίτευσης...


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις λίστες Πέτσα και τις απευθείας αναθέσεις ύψους 270.000 ευρώ που αφορούν εταιρεία του ιδιοκτήτη της Opinion Poll. Η Διάσκεψη των Προέδρων όρισε στις 3 Νοεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας, με πηγές της ΚΟ της ΝΔ να υποστηρίζουν πως η συμπολίτευση θα περιμένει έως... την τελευταία στιγμή την υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα για «ουδέτερη διατύπωση» του κειμένου και διεύρυνση του ελέγχου από το 2015 έως το 2021. Είναι, όμως, αυτή η τελική στρατηγική της πλειοψηφίας;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται η ΝΔ να καταθέσει πριν από τις 3 Νοεμβρίου νέα πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα θέτει για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιο το Documento, την «Καλογριτσιάδα» αλλά και τη Vox Pop. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της πλειοψηφίας δεν θα κατατεθεί με τις απαιτούμενες υπογραφές μελών της ΚΟ. Με την κίνηση αυτή η συμπολίτευση θα δώσει το έναυσμα για να αρχίσει νέος κύκλος τοποθετήσεων των κομμάτων, αποσκοπώντας στη δημιουργία ρήγματος στο κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης επ’ αφορμή του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κοινοβουλευτικά στελέχη που βρίσκονται πίσω από αυτές τις παρασκηνιακές διεργασίες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο «χαρτί» μόνο πολιτικά οφέλη μπορεί να αποφέρει στην πλειοψηφία. Φρονούν ότι το πιο ευνοϊκό σενάριο είναι να μη συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 120 ψήφους η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης επιθυμούν πιο διευρυμένο πλαίσιο διερεύνησης. Συν τοις άλλοις, τα εν λόγω κόμματα έχουν μικρό αριθμό βουλευτών και ο φόρτος δύο παράλληλων εξεταστικών επιτροπών μπορεί να αποδειχτεί δυσβάσταχτος.

Εικάζουν δε ότι στην περίπτωση που κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναπροσαρμόσουν τη στάση τους εξαιτίας της πρότασης της ΝΔ δεν αποκλείεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγηθεί στην υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού. Ετσι η ΝΔ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν «έσπασε» ποτέ. Το τρίτο ενδεχόμενο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να συγκροτήσει την επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, όμως, όπως πιστεύουν οι εμπνευστές αυτής της στρατηγικής επιλογής, η σύσταση νέας εξεταστικής θα «καπελώσει» πολιτικά και μιντιακά το εγχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο… τρίτος δρόμος

Αλλωστε πηγές της ΚΟ της ΝΔ επανέλαβαν όσα είπε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην ενοχική στάση του, η ΝΔ θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021» υπογράμμισαν.
Το Documento επικοινώνησε με υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά και μη στελέχη κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 τηρούν επιφυλακτική στάση αναφορικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης νέου αιτήματος συγκρότησης εξεταστικής από τη ΝΔ, ενώ από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης δεν αποκλείουν τίποτε για το πώς θα συμπεριφερθούν στην περίπτωση που αυτό το σενάριο πάρει σάρκα και οστά.

Ενδιαφέρουσα ήταν η προσέγγιση έμπειρου κοινοβουλευτικού στελέχους του ΚΙΝΑΛ, το οποίο εξήγησε ότι η κατάθεση νέας πρότασης από τη συμπολίτευση είναι μάταιη, ενώ χαρακτήρισε «χαμένη μάχη» την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του ως έχει. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην εξεταστική που θα συγκροτηθεί με βάση το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να δρομολογήσει την επιστροφή στην ολομέλεια για διεύρυνση του χρονικού πλαισίου διερεύνησης. «Η συμπολίτευση θα κινηθεί με βάση το παράδειγμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» προέβλεψε, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Γιατί αυτός ο φόβος από τον ΣΥΡΙΖΑ;». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει κάθε πρόταση».

Ανυποχώρητος ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα υποχωρήσουμε» αποσαφηνίζει στο Documento ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας πως η λεκτική διατύπωση της χρονικής διεύρυνσης της έρευνας της εξεταστικής ισούται με εντολή της ολομέλειας της Βουλής. Κατά τα λεγόμενα της πηγής, η αναθεώρηση της παρ. 2 του άρθρου 68 του συντάγματος για τη σύσταση εξεταστικής με πρωτοβουλία της μειοψηφίας καθιστά την αντιπολίτευση «κυρίαρχο όργανο». Οπως προσθέτει η πηγή, η πλειοψηφία θα προβεί σε καταπάτηση του συντάγματος αν αλλοιώσει εκ των υστέρων τη διατύπωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, αποκαλεί «γελοίο» το ενδεχόμενο κατάθεσης νέας πρότασης εξεταστικής από τη συμπολίτευση, στηλιτεύοντας το ότι η ΝΔ επιθυμεί να επαναφέρει ένα ζήτημα που ερευνήθηκε από την τελευταία προανακριτική επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η απάντηση που έδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις πηγές της ΚΟ της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από “ουδέτερες διατυπώσεις”. Η εξεταστική επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι» υποστηρίζει η Κουμουνδούρου και συμπληρώνει: «Δεδομένου ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;»…

Άγγελος Προβολισιάνος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: