2.4.19

Η «ακτινογραφία» της επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια...

Επίσκεψη με πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η αποψινή παρουσία του πρωθυπουργού στα Σκόπια. Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να έχει φέρει ήδη πολιτικά αποτελέσματα τόσο για τον...
Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Ζόραν Ζάεφ, ωστόσο ο "αγώνας δρόμου" για τους δυο πρωθυπουργούς τώρα ξεκινάει. Η αλληλοϋποστήριξη είναι δεδομένη ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και με φόντο τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου στην Ελλάδα. 

Οι δύο πρωθυπουργοί έχουν δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις κάλπες που έχουν μπροστά τους αν και γνωρίζουν πως σε μεγάλο βαθμό θα αποτυπωθεί και η δυσαρέσκεια που υπάρχει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ πιέζεται από την αντιπολίτευση του VMRO και μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε πρόωρες εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας έχει το σύνολο των κομμάτων της Βουλής απέναντί του. Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η εφαρμογή της Συμφωνίας έχει πολλά "αγκάθια" που πρέπει να ξεπεραστούν και δίνουν πολλές "πάσες" στους επικριτές της λύσης που δόθηκε. 

Τρία είναι τα σημεία στα οποία θα εστιάσουν οι δυο πρωθυπουργοί, αλλά και οι αντιπροσωπείες στις σημερινές πολλαπλές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν:

- Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών
- Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
- Τα γεωπολιτικά
- Η επόμενη ημέρα της Συμφωνίας που υπογράφηκε στους Ψαράδες πέρυσι τον Ιούνιο αφορά θέματα όπως τα σχολικά βιβλία, αλλά και τα εμπορικά σήματα που προβληματίζει πολύ τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Το ζήτημα των μακεδονικών σημάτων θα κυριαρχήσει στο τετ α τετ  Τσίπρα - Ζάεφ. Έχοντας μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργούς με τους οινοποιούς της Θεσσαλονίκης αναμένεται να μεταφέρει την αγωνία για τα προϊόντα τους σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στην επίλυση των διαφορών καταλυτικό ρόλο θα παίξει η σύσταση της Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα. 

Σήμερα θα υπογραφούν και οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία.

Όσον αφορά τα αγάλματα μπορεί στην ατζέντα της συνάντησης να μην έχουν συμπεριληφθεί, ωστόσο από συζητήσεις του newpost.gr με στελέχη που έχουν πολύ καλή γνώση του αντικειμένου είναι σαφές πως μπορούν να μπουν οι βάσεις για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθούν οι αντικαταστάσεις, οι αλλαγές στις επιγραφές, αλλά και οι ανταλλαγές όταν οι δυο πλευρές μπουν σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Όσον αφορά την γεωπολιτική σημασία της επίσκεψης η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν  στρατηγικές. 

Τα πρόγραμμα του πρωθυπουργού 

11.00 π.μ  Τελετή επίσημης υποδοχής  του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο 

11.10 π.μ  Τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ

11.55 π.μ  Ανωτατο Συμβούλιο Συνεργασίας  (ΑΣΣ)

13.00  Υπογραφή διμερών συμφωνιών

13.30  Κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους)

14.30  Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

17.30  Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες

19.30 Επίσημο δείπνο    


Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τη συζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόραν Ζάεφ, Ζορίκα Ζάεφ. 


Οι συμφωνίες 

Πριν την έναρξη του ΑΣΣ θα πραγματοποιηθούν παράλληλες υπουργικές συναντήσεις. 

Θα υπογραφούν τα εξής κείμενα: 

- Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας. 

- Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. 

- Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016. 

-Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών. 

-Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε. 

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή: 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης 

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης 

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός 

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου 

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης  

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Επιχειρηματική αποστολή 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από πολυάριθμη επιχειρηματική απoστολή που θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ το επιχειρηματικό φόρουμ, θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: