1.2.18

''Δεν κάνουμε ούτε δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού''...

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο Υφυπουργός τόνισε...

μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με τις διαφωνίες που προκύπτουν με τους ΑΝ.ΕΛ. για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων,

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο όπου πάει να βγει από το μνημόνιο, να ξεπεράσει την ύφεση και να βγει στην ανάκαμψη ώστε να ξεκινήσει η  μεταμνημονιακή περίοδος. Στο ζήτημα που με ρωτάτε για το όνομα των Σκοπίων και την θέση των ΑΝ.ΕΛ. Ως κόμμα και ως κυβέρνηση, έχουμε συνομολόγησει με τους ΑΝ.ΕΛ. πριν από τρία χρόνια, μια συμφωνία για τα μείζονα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, μνημονίων, εξόδου από την κρίση κλπ. Η συνεργασία αυτή, γενικά μιλώντας, πήγε και πάει πολύ καλά, με δεδομένο ότι είμαστε δυο κόμματα με διαφορετικές προελεύσεις που βρήκαμε κοινό τόπο για το συμφέρον της χώρας. Για το θέμα της ονομασίας, όπως αναφέρετε, μπορεί να έχουμε μια διαφωνία. Διαφωνία είχαμε και για άλλα ζητήματα, όπως το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και παρόλο που το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι της ίδια σημασίας δεν επηρεάζει την κυβερνητική συμμαχία, κατά τη γνώμη μου. Στη φάση αυτή υπάρχει μια διαφορά, αλλά νομίζω ότι οι υπεύθυνοι τη χειρίζονται με μεγάλη σοβαρότητα.

Δεν νομίζω ότι το σκοπιανό, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα προκαλέσει εκλογές. Διότι θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή αν έρθει το θέμα της ονομασίας. Ξέραμε από την αρχή της συνεργασίας μας, ότι στα ζητήματα αυτά με τους ΑΝΕΛ θα είχαμε διαφορές. Και νομίζω ότι δεν δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση αυτό.

Εκτιμώντας όλο τα δεδομένα και με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, παρουσιάζεται μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας, το οποίο αναγνωρίζει και όλος ο διεθνής παράγοντας. Αυτήν την ευκαιρία πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Με την επίλυση του ζητήματος αυτού, βελτιώνεται η οικονομική αλλά και η γεωπολιτική θέση της χώρας μας στα Βαλκάνια, εμποδίζοντας τη διείσδυση των εξ’ ανατολών γειτόνων μας. Εάν υπαναχωρήσει η άλλη πλευρά υπάρχει η πιθανότητα να μην προχωρήσει το θέμα. Εάν το ζήτημα της ονομασίας δεν έρθει τελικά στη Βουλή, δεν νομίζω ότι θα είναι αποτυχία της κυβέρνησής μας».

- Σχετικά με το ότι στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση δεν επεδίωξε εθνική γραμμή

«Η κυβέρνηση δεν πάει μόνη της. Πριν από λίγες ημέρες είχε ο πρωθυπουργός συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει τίποτα κλεισμένο ή δεδομένο. Η ΝΔ προς το παρόν, δεν λέει κάτι επισήμως. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάει με τη γραμμή του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη και όχι με την γραμμή που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής και η τότε Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για σύνθετη ονομασία. Χρειάζεται μεγαλύτερη εθνική αυτοπεποίθηση. Λέμε αυτό που έλεγε ο τότε πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι όσον αφορά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν σταματήσουν οι αλυτρωτισμοί και υπάρξει μια σύνθετη ονομασία. Αν δεν διασφαλιστεί αυτό δεν θα υπάρξει λύση».

- Αναφορικά με το συλλαλητήριο και εάν θα πάνε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

«Στην Αριστερά που υπηρετώ εγώ δεν τίθεται θέμα πατριωτισμού και δεν κάνουμε ούτε θα μας κάνουν μαθήματα πατριωτισμού. Δεν νομίζω ότι θα πάνε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρούμε ακροδεξιούς τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Απλώς υπάρχουν σε τέτοιας κλίμακας κινητοποιήσεις στοιχεία ακροδεξιά ή γραφικά, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη που μπόρεσαν να δώσουν τον τόνο. Είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι πάνω στα εθνικά ζητήματα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στα θέματα αυτά για τα οποία θέλει να διαμαρτυρηθεί ο κόσμος στο συλλαλητήριο.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί Ρουβίκωνα ή κάποιων άλλων οργανώσεων, τα θεωρώ επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι σοβαρά. Φυσικά και καταδικάζουμε τέτοιου είδους αναρτήσεις. Η συγκέντρωση που θα γίνει, μικρή, μεγάλη, μεγαλύτερη θα γίνει, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας και η αστυνομία θα κάνει σωστά τη δουλειά της, όπως την κάνει πάντα και της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη»... 


πηγη: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: