1.6.17

Κυρίτσης: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απευθείας εμπλοκή μιντιαρχών στην πολιτική...

http://avgi.gr/documents/10179/0/1%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%A3+%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%A3%CE%97%CE%A3-%CE%9C%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%99%CE%9F%CE%A3+2016/fc095ac8-207c-4fca-aa80-95a069476757?t=1459166021909&imageThumbnail=3Αν δεν είχε πάρει το ΔΟΛ κάποιος σε πλήρη συνεννόηση με το μητσοτακέικο, στη ΝΔ θα είχαν «βγει στα κάγκελα», αλλά...
ο Μαρινάκης και ταξικά είναι νεοδημοκράτης ως εφοπλιστής, με πατέρα βουλευτή του Μητσοτάκη, κουμπαριές και κοινότητα συμφερόντων, είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο. Επιπλέον, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απ' ευθείας κάθοδο στην πολιτική των νέων μιντιαρχών.

Η συγκέντρωση πολλών ΜΜΕ σε συγκροτήματα στην Ελλάδα είναι κάτι «αναμενόμενο ως τάση, υπό την έννοια ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια επιχειρηματιών», είπε ο κ. Κυρίτσης, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή, είναι κακή, καταστροφική τάση που μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές, από την πιο συγκεκαλυμένη όπως της Γαλλίας μέχρι την πιο «ντεκλαρέ» όπως του μπερλουσκονισμού στην ιταλία».

«Στην δική μας περίπτωση έχουμε μία επιβαρυντική συνθήκη που είναι η ταύτιση των ΜΜΕ και των μιντιαρχών με το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, που έχει χάσει τα ερείσματά του στην κυβέρνηση αλλά τα διατηρεί σε όλους του άλλους χώρους, όπως τα ΜΜΕ ... η Δικαιοσύνη ... αυτές τις ισχυρές θέσεις δεν πρόκειται ποτέ να τις παραδόσει γιατί είναι και οι βασικοί μοχλοί μέσω των οποίων μπορεί να επιτύχει μία συντηρητική παλινόρθωση στην Ελλάδα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα «από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, παίζει ρόλο τι ασφαλιστικές δικλείδες μπορείς να βάλεις, τι στάση μπορεί να έχει ο δημοσιογραφικός κόσμος, ποια ζητήματα έχουν να κάνουν με την επαγγελματική δεοντολογία και αξιοπρέπεια που πρέπει να μπαίνουν μπροστά και να λειτουργούν».

Πολύ σημαντικό είναι το «με ποιον τρόπο μπορούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ σε ένα τέτοιο τοπίο να διασφαλίζονται», συνέχισε ο κ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι στον ίδιο «δεν θα κάνει εντύπωση αν ο Μαρινάκης, συγκεντρώνοντας πολλά ΜΜΕ, αποφασίσει -αν όχι τώρα τουλάχιστον μετά τις εκλογές- να ξεφορτωθεί μερικά από αυτά ή να τα συμπτύξει και να πετάξει κόσμο απ' έξω ... αυτά τα έχουμε δει να γίνονται και να ξαναγίνονται, είναι ένα διάστημα το οποίο δεν προμηνύει τίποτα καλό», ενώ σημείωσε ότι δεν θεωρεί «πως θα προμήνυε οτιδήποτε καλό και το να είχε πάει π.χ. ο ΔΟΛ στον Σαββίδη ή οποιονδήποτε άλλον». «Είναι ζήτημα δομικό», προσέθεσε.

Περίμενε κανείς να κάνει κάτι άλλο η ΝΔ;

Για την στάση της ΝΔ, που το προηγούμενο διάστημα έβαλε σε υψηλούς τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ που «είναι μέσα στα πράγματα, τα κανονίζει» κτλ. λόγω της δραστηριότητας Σαββίδη, ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι και πάλι «θα το έλεγε αν δε γινόταν η δουλειά της ... Ο Μαρινάκης ... ταξικά είναι νεοδημοκράτης ως εφοπλιστής, με πατέρα βουλευτή του Μητσοτάκη που έχουν και κουμπαριές και κοινότητα συμφερόντων συγκεκριμένων και γενικών».

Αλλά «αλλάζουν οι συνθήκες, έρχονται τα πράγματα όπως τα θέλουμε και δεν λέμε κουβέντα», σχολίασε χαρακτηριστικά για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ούτως ή άλλως οι αναφορές της ΝΔ περί διαπλοκής ήταν προσχηματικές, δημιουργίας κλίματος, το γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα ... αυτό θα έκανε η ΝΔ, περίμενε κανείς να κάνει κάτι άλλο; ... Αν δεν είχε πάρει το ΔΟΛ κάποιος που είναι σε πλήρη συνεννόηση με το μητσοτακέικο, θα είχαν βγει στα κάγκελα ... έτσι δουλεύει το πράγμα».

Δεν αποκλείεται και απευθείας εμπλοκή μιντιαρχών στην πολιτική

Για το ενδεχόμενο καθόδου στην κεντρική πολιτική σκηνή των επιχειρηματιών που συγκεντρώνουν δυνάμεις στον χώρο των ΜΜΕ, ο κ. Κυρίτσης είπε: «αυτό δεν το ξέρω αν θα γίνει άμεσα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο ΔΟΛ στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν μηχανή παραγωγής κυβερνητικών και υπουργικών στελεχών (Καψήδες, Ευθυμίου κτλ.) ... τώρα, μία απευθείας εμπλοκή των ανθρώπων αυτών με την πολιτική κανένας δεν μπορεί να την αποκλείσει».

Υπενθύμισε επίσης ότι «στις αρχές της κρίσης, επί Καραμανλή, όταν οι Financial Times προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα γίνει ένα failed state ... και το κεντρικό κράτος θα απωλέσει εξουσία υπέρ των τοπικών ή υπερτοπικών και ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται κομμάτι της εξουσίας ... μου είχε κάνει εντύπωση η απολυτότητα με την οποία περιγραφόταν» η κατάσταση.

Ωστόσο, «το βλέπουμε να γίνεται και δεν υπάρχει και αντίδραση από την κοινωνία σε μία τέτοια προοπτική, που είτε να προβάλλει μία απαίτηση για κάτι διαφορετικό ή να προσπαθεί να οργανώσει εναλλακτικούς τρόπους δίπλα ή πάνω από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και το ρόλο που παίζουν ... Μπορεί κάθε φορά που κοιτάμε κάποια έρευνα να προκύπτει πως δεν υπάρχει τίποτε πιο απαξιωμένο από τα κανάλια και τα δελτία ειδήσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι αυτά που θέτουν την ατζέντα και που λέγε-λέγε δημιουργούν το υπόστρωμα πάνω στο οποίο χτίζεται η κυριαρχία της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα»...


Πηγή: Στο Κόκκινο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: