1.4.16

Κομισιόν: Από Δευτέρα οι πρώτες επιστροφές προσφύγων...

Κομισιόν: Από Δευτέρα οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία, άγνωστος ο αριθμός τους

...άγνωστος ο αριθμός τους...

«Ενήμερη» αλλά χωρίς ευθύνη δήλωσε πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επεισόδια στα ελληνικά κέντρα υποδοχής 

Από την Δευτέρα 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επιστροφή στην Τουρκία των Σύρων προσφύγων και η μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε κράτη μέλη της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον κανόνα «ένας προς έναν», χωρίς να δίδεται ακριβής αριθμός ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα δήλωσε πως ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Φερβέι εργάζεται από κοινού με την Ελληνική και την Τουρκική κυβέρνηση για την προετοιμασία της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα καθώς  κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην Άγκυρα, όπου συνομιλούν με τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές για την μετανάστευση και το Τουρκικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα ο Μάρτιν Φερβέι συναντιέται στην  Άγκυρα με την κοινή επιτροπή μετεγκατάστασης για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν την μετεγκατάσταση από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Μίνα Αντρέγιεβα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταφορά ανθρώπων πριν γίνει ολοκληρωμένος έλεγχος της αίτησης ασύλου τους και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου ή δεν έχουν καταθέσει κάποια σχετική αίτηση θα επιστραφούν.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στα ελληνικά νησιά, που θα συνδράμει τις ελληνικές Αρχές στην καταγραφή των ροών και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως αν και δεν έχει συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 2.500 υπαλλήλων που χρειάζονται, στα ελληνικά νησιά βρίσκονται 700 υπάλληλοι του οργανισμού FRONTEX και 452 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑSΟ). Αναμένεται να προστεθούν ακόμη 44 Ολλανδοί υπάλληλοι από τον FRONTEX και 32 από την EASO μέχρι τη Δευτέρα. 

«Ενήμερη» αλλά χωρίς ευθύνη δήλωσε πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα επεισόδια στα ελληνικά κέντρα υποδοχής (hotspots) μεταξύ μεταναστών και προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων, καθώς η ευθύνη της επιτήρησης τους βαραίνει τις ελληνικές Αρχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: