1.4.16

10 πράγματα που κατάλαβα...

από το... «μακελειό» Γιαν Φαμπρ...

1) Το Υπουργείο Πολιτισμού τα έκανε (επιεικώς) μούσκεμα. Οι χειρισμοί του από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή την εβδομάδα ήταν σκέτη... πλημμύρα. Απέτυχαν, παταγωδώς. Κι εκτέθηκαν. Τόσο ο...
Αριστείδης Μπαλτάς όσο και ο ίδιος ο Γιαν Φαμπρ που μας παρουσίασε ως φεστιβάλ το πανόραμα της... βελγικής τέχνης και του... προσωπικού του έργου. Τρέλα.

2) Υπάρχουν καθώς φαίνεται πολλά σημεία στην τέχνη που ενώνουν τους «Μένουμε Ευρώπη» με τους εθνικιστές ακροδεξιούς. Είτε αυτά λέγονται Σάββας Ξηρός και Πειραματική Σκηνή, είτε Γιαν Φαμπρ και αφελληνισμός του Ελληνικού Φεστιβάλ.

3) Οι καλλιτέχνες έχουν δίκιο που εξεγείρονται (όχι όλοι φυσικά). Ήταν τόσο άστοχο (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, πιο ταιριαστή) ο αποκλεισμός της ελληνικής παραγωγής από το Φεστιβάλ, που δεν κράτησε ούτε 24 ώρες. Βέβαια, από την άλλη, δεν τους είδα να αντιδρούν με τέτοιο πάθος σε θέματα που αφορούν την... τέχνη και όχι την... ύλη (της τέχνης). Θα έλεγα πως έχουν 100% δίκιο αν δεν έβγαζαν αυτή την αστεία ανακοίνωση που ζητούν παραίτηση Μπαλτά και Φαμπρ. Και δεν τον αναγνωρίζουν τον τελευταίο ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Θλιβερό.

4) Το κατεστημένο, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό, είναι πολύ ισχυρό. Αρμαγεδδών, σκέτος. Το αντίκρισα και τρόμαξα από το μέγεθός του. Δεν το φοβήθηκα, αλλά δεν περίμενα πως ήταν τόσο μεγάλο και πολύπλοκο. Και δίχως τσίπα. Εδώ βγήκαν δημοσιογράφοι (καλά οι καλλιτέχνες) και κραύγαζαν εναντίον του Φαμπρ όταν οι ίδιοι πληρώνονταν για υπηρεσίες τους στο Φεστιβάλ (του Λούκου) για πολλά χρόνια.

5) Αυτοί οι φιλοευρωπαϊστές είναι τελικά, όχι πως δεν το ξέραμε, για τα μπάζα. Ποια ιδεολογία και ποια Ευρώπη, οι άνθρωποι άγονται και φέρονται ανάλογα τα συμφέροντά τους και τα μίση τους.

6) Τώρα που ανέλαβαν δράση Espresso, Πρώτο Θέμα και οι υπόλοιποι θεματοφύλακες της τέχνης μας, ο πολιτισμός μας δεν θα κινδυνεύσει πια.

7) Τώρα που ανέλαβαν δράση Espresso, Πρώτο Θέμα (αλλά και οι καλλιτέχνες με την ανακοίνωσή τους), ο Γιαν Φαμπρ δεν έχει πολύ χρόνο ζωής στο Φεστιβάλ. Που να ανακαλύψουν κι άλλες παραστάσεις του, ακόμα πιο ακραίες. Εκεί να δείτε αντίδραση. «Θαυμάστε την επιλογή του διευθυντή του ελληνικού Φεστιβάλ και τα παλλόμενα πέη» έγραψε η εφημερίδα του Θέμου Αναστασιάδη, που στο «Όλα» κάθε εβδομάδα μας δείχνει (και συγγνώμη για την έκφραση) συνεχώς κώλους και βυζιά.

Πρωτοσέλιδο της Espresso Espresso, η εφημερίδα που αγαπά τον πολιτισμό |

8) Κατάλαβα επίσης πως ο Γιώργος Λούκος δεν άφησε τίποτε έτοιμο για το 2016, ούτε ένα συμβόλαιο. Μόνο κάποιες προτάσεις και ανολοκλήρωτες συμφωνίες στο μιλητό (συν υπερβάσεις προηγούμενων προϋπολογισμών). Την ίδια ώρα θυμάμαι τον Σωτήρη Χατζάκη στο Εθνικό Θέατρο να έχει ετοιμάσει (άλλος κι ετούτος) πλήρες πρόγραμμα «δένοντας» τα χέρια του Στάθη Λιβαθινού που τον διαδέχτηκε.

9) Να σημειώσουμε πως όλη η κριτική γίνεται χωρίς να ξέρουμε καν ποιο είναι το πρόγραμμα, έστω και αυτό το λειψό για φέτος. Χώρια που όλοι εκείνοι οι οποίοι θα σύρουν το χορό των αντιδράσεων (Espresso, style), δεν πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ποτέ έργο του Γιαν Φαμπρ. Μόνο το σύντομο βίντεο στο youtube με τα πέη θα έχουν δει.

10) Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Δήλωση βουλευτή ενός... φιλοευρωπαϊκού και... μεταρρυθμιστικού κόμματος. Ο Ιάσων Φωτήλας, από το Ποτάμι: «Τι να περιμένει κανείς από έναν υπουργό Πολιτισμού, όταν έχει καταντήσει τον πολιτισμό, αριστερά της τσουτσούνας»...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: