1.2.16

Πρόσω ολοταχώς για τα hot spots...

Στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την εντατικοποιήση των κινήσεων της κυβέρνησης για το προσφυγικό αποφασίστηκε χθες ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

Mετά τις...
έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις, το Μαξίμου καλείται να συντονίσει τις ενέργειες και να διαχειριστεί το ζήτημα του προσφυγικού. «Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού η μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Επιταχύνονται τα έργα για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόκειται να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία των δύο κέντρων μετεγκατάστασης.

Παράλληλα αναλαμβάνει:

Να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά.
Να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
Ανοιχτού τύπου αλλά φρουρούμενα τα στρατόπεδα σε Σίνδο και Σχιστό

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των στρατοπέδων σε Σίνδο και Σχιστό έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι αυτά θα είναι ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, εκεί θα παραμένουν από 24 έως 48 ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνται στην ενδοχώρα. 

Ο Γ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι και το Νοέμβριο πρόσφυγες ήταν το 75% - 80% των ατόμων που εισέρχονταν στη χώρα μας, αλλά από το Δεκέμβριο το μεταναστευτικό ρεύμα έχει αλλάξει και οι πρόσφυγες αποτελούν το 45%-55%. 

Είπε, ακόμη, ότι από όσους έχουν έρθει τον τελευταίο χρόνο, που αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, στη χώρα μας έχουν παραμείνει περίπου οι 15.000.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Μύθος ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα σύνορα»

Απορρίπτοντας τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως είναι «μύθος» ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην «Ντερ Στάνταρντ» δήλωσε χθες ότι πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσθέσει:

«Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες»

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι «εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο.

«Το "Push-back" είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου», τόνισε στην αυστριακή εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: